Prorroguen dos anys la presó preventiva de Villarejo per un "evident" risc de fuga
Una de les poques imatges que hi ha de l'excomissari José Villarejo

Prorroguen dos anys la presó preventiva de Villarejo per un "evident" risc de fuga

El jutge considera que l'excomissari va crear una "estructura paraestatal" per al seu prop benefici

Actualitzat

El jutge Manuel García Castellón ha prolongat dos anys més la presó preventiva per a l'excomissari José Manuel Villarejo, empresonat des del 5 de novembre del 2017, en veure un risc de fuga "evident" per la seva capacitat econòmica. El jutge posa com a exemple els setze milions de patrimoni que se li han descobert.

El jutge de l'Audiència Nacional ha pres aquesta decisió després que la Fiscalia Anticorrupció i l'acusació que exerceix Podem reclamessin la pròrroga de la presó per risc de fuga, de destrucció de proves i de reiteració delictiva.

S'estima que Villarejo compta amb un patrimoni superior als setze milions d'euros entre Espanya i l'estranger, la qual cosa demostra, segons el jutge, "una estructura financera capaç de generar estructures per sostreure's de l'acció de la justícia".

A banda del patrimoni econòmic, la interlocutòria del jutge destaca que l'excomissari compta amb dos DNI amb identitats que no li corresponen i que no va retornar en el moment del seu pas a la jubilació i també d'un passaport espanyol amb fulls en blanc que se li va confiscar.

El jutge també aprecia un "alt risc" de destrucció de proves i un "evident" risc de reiteració delictiva.

 

 

Una "estructura paraestatal" per al seu propi benefici

A partir de la detenció de Villarejo i de la confiscació dels diversos enregistraments que va anar acumulant, la investigació ha portat a l'obertura de setze peces que recullen els encàrrecs que va rebre l'excomissari de particulars o empreses, com ara el BBVA.

En la interlocutòria, el jutge desgrana sis d'aquestes peces (les que no estan sota secret de sumari) i acusa l'excomissari d'haver "instrumentalitzat de forma sistemàtica els recursos públics en benefici propi i dels seus clients" fins a crear una "estructura paraestatal".

Això ho va fer gràcies al "grau d'infiltració" que tenia a la policia. D'aquesta manera, podia accedir a informació legalment classificada per a projectes d'espionatge privats pels quals va cobrar milions d'euros.

García Castellón apunta que Villarejo va utilitzar la seva "doble condició de policia i d'investigador privat" per traficar amb informació confidencial i ho va fer sense autorització, des del 1989 fins a la seva jubilació, el 2016. Durant aquest període va tenir càrrecs "especialment sensibles", com la Comissaria General d'Informació o la Direcció Adjunta Operativa.

 

ARXIVAT A:
PolicialJudicial
Anar al contingut