Un pagès fent una crema autoritzada de restes de poda (ACN/Anna Berga)

Prohibit fer foc al bosc: la sequera fa preveure una primavera complicada

Els Bombers avancen la campanya a l'1 de juny en lloc del 15

RedaccióActualitzat

A partir d'avui, torna a estar prohibit fer foc al bosc. Com cada any, entre el 15 de març i el 15 d'octubre no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització, i aquest any la prohibició arriba després que diversos incendis simultanis han mobilitzat desenes de dotacions dels Bombers les últimes 36 hores.

A més, la sequera, juntament amb la situació del sotabosc, fa preveure una primavera que pot ser molt perillosa pel que fa a incendis. I és que la campanya d'incendis s'està desestacionalitzant. Ho ha explicat en una entrevista a "Els matins" David Borrell, cap dels Bombers de la Generalitat.

"Una de les conseqüències del canvi climàtic és que la temporada d'incendis forestals cada vegada s'eixampla més pels extrems. Aquest any avancem la campanya a l'1 de juny en lloc del 15."

Borrell afegeix que els boscos són un "problema estructural" que s'agreuja amb l'abandonament rural. "L'abandonament i el canvi climàtic porten incendis cada cop més ràpids i violents", conclou.

 

Després de 36 hores "molt dures", segons ha admès Borrell, el risc d'incendis ara mateix està afluixant. Tot i això, es manté el nivell 2 del pla Alfa, amb perill alt o molt alt.

 

Què inclou la prohibició de fer foc?

--No es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d'Agricultura.

--No es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres de relacionats amb l'apicultura.

--Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc; llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

 

 

 

ARXIVAT A:
IncendisSeguretatBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut