Primeres imatges submarines del delta de lava del volcà de La Palma

S'ha fet un seguit d'enregistraments en diferents punts del delta, amb un robot submarí i una càmera de 360 graus, que serviran per entendre l'impacte en el medi marí

Actualitzat

Investigadors de l'Institut d'Oceanografia i Canvi Global de la Universitat de Las Palmas  (ULPGC) han enregistrat les primeres imatges submarines del delta de lava que l'erupció del volcà Cumbre Vieja està formant a la costa de Tazacorte, a La Palma.

 

Els investigadors del grup Quima, especialitzat en acidificació del medi marí, amb l'empresa Ecos, d'estudis ambientals i oceanografia, han fet un seguit d'enregistraments en diferents punts del delta, amb un robot submarí i una càmera de 360 graus, des del 8 d'octubre.

 

A les imatges es pot apreciar la fauna marina que conviu amb les roques magmàtiques, en un paisatge marí desconegut fins ara.

Les imatges s'han posat a disposició dels experts en geologia i vulcanologia. Asseguren que poden ser de gran utilitat per entendre l'impacte i l'evolució de la colada en arribar al mar.

 

Aquest grup d'investigació està monitoritzant els paràmetres de diòxid de carboni --el pH, l'alcalinitat i el carboni inorgànic-- i altres paràmetres químics i físics, i mostres per a la biogeoquímica del ferro, a les aigües marines al voltant del delta de lava de La Palma.

El riu de lava arriba més alentit al delta format a la costa de Tazacorte (EFE/Elvira Urquijo A.)

La lava guanya terra al mar

La lava va arribar al mar la nit del 29 de setembre passat, 10 dies després de l'inici de l'erupció del volcà.  El delta va anar creixent ràpidament els dies següents, i ha creat una península de més de 30 hectàrees de superfície.

Les roques magmàtiques s'han assentat sobre la plataforma insular. Ara, es tem que el delta, que ja fa més de 500 metres, superi el límit i es precipiti a la fossa oceànica.

Els últims dies, després que dissabte s'enfonsés el costat nord del con del volcà, el flux de lava ha disminuït en aquesta direcció, i s'ha desviat per una nova colada que s'acosta també al mar en un altre punt de la costa.

La llengua de lava ha guanyat terreny al mar a Los Llanos d'Aridane (Cabildo La Palma)
ARXIVAT A:
CiènciaVolcà Cumbre ViejaLes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut