La lava del volcà de La Palma arriba al mar

Després de deu dies d'erupció, el riu de lava del Cumbre Vieja ha desembocat a la costa de Tazacorte

Actualitzat

La lava del volcà Cumbre Vieja, a La Palma, ha arribat aquest dimarts a la mitjanit al mar, deu dies després de l'inici de l'erupció.

L'arribada a l'aigua a la costa de Tazacorte, en una zona de penya-segats, s'ha produït després que el volcà mutés de tipus estrombolià a hawaià, amb una lava molt més líquida que, per tant, té un descens més ràpid. 

Pots seguir en directe l'evolució del volcà i la caiguda de la lava al mar en aquesta finestra:

 

Així ho ha explicat la Televisió Canària en directe. El lloc d'arribada al mar s'ha situat a la platja de Los Guirres:

La lava ha anat caient a l'oceà Atlàntic de forma lenta, en una zona on el mar té molt poca profunditat i això, segons els experts, podria fer créixer l'illa.

De moment, el material  magmàtic ha format al mar una mena de piràmide de 50 metres. 

Ara caldrà veure quins efectes té en l'ecosistema marí la caiguda de lava a l'oceà.


El riu de lava i els canals

Els vulcanòlegs no gosen fer prediccions sobre com continuarà l'erupció, ni si en els pròxims dies continuarà arribant al mar o s'interromprà aquesta arribada.

Segons ha explicat la vulcanòloga Carmen Solana al programa Planta Baixa, això dependrà de si la pressió del magma subterrani es manté constant o va variant.

Solana ha dit que, en el cas que no variï, els canals que ha format el riu de lava poden evitar que es desbordi i envaeixi zones encara no afectades:

"Ahir amb els drons veiem com s'havien format uns quants canals, i n'hi havia 3 que confluïen en un, que sospitem que és el que ha estat alimentant aquesta colada que s'ha mogut tan ràpid fins el mar. En principi sí, un cop s'ha format un canal, té facilitat per seguir evacuant la lava que porta."


No saben si és més fluida

Però aquesta vulcanòloga adverteix que si l'erupció canvia de ritme, pot desbordar els canals, formar nous fronts de lava i afectar llocs fins ara indemnes.

El dubte que tenen els vulcanòlegs és si la ràpida arribada al mar s'ha degut a que la lava és més fluida que la de dies anteriors, o a que el flux és molt més gran, i no té temps de refredar-se.

De fet Solana ha admès que no saben ni tan sols si aquesta lava és més fluida, perquè no han pogut mesurar-ne bé les característiques.


El moment de la caiguda al mar

Aquesta és la imatge que s'ha pogut captar des del vaixell oceanogràfic Ramon Margalef, davant la costa, del moment en què la lava cau al mar:

 

Quan enfilava l'últim tram cap al mar, la lava ha cobert la carretera de la costa i ha tallat l'única via per terra que connecta amb una part de l'illa. Nombrosos nuclis urbans en aquesta zona han quedat incomunicats. Aquest és el moment en què la lava ha engolit la carretera.

 

El Cabildo ha anunciat que s'estan obrint vies alternatives per poder-hi accedir.

Finalment la lava ha passat per la dreta de la muntanya de Todoque i ha tallat la carretera de la costa de La Palma

Columnes de vapor d'aigua

Els experts esperaven que la lava arribés al mar aquesta matinada, però no comptaven amb una evolució tan ràpida en les últimes hores.

Les autoritats recomanen molta precaució a la població i que ningú s'acosti a la zona per evitar riscos, ja que es produeix reacció química quan la lava, que està a més de 1.000 graus, entra en contacte amb l'aigua, a poc més de 20 graus de temperatura.

La població de la zona afectada ja havia estat evacuada prèviament i s'ha establert un perímetre de seguretat de 3,5 quilòmetres. Unes 300 persones estan confinades a casa seva en els barris pròxims a la costa de Tazacorte. Per tant, no hi ha perill malgrat que es formi un núvol tòxic

Tot i les dificultats de visibilitat per la foscor s'han pogut veure columnes de vapor d'aigua pel xoc tèrmic, amb uns gasos, sobretot d'àcid clorhídric, que poden resultar tòxics per als ulls, els pulmons i la pell. Ara caldrà veure com evoluciona el núvol i cap a on el dirigeix el vent.
 

Es continuen registrant moviments sísmics a l'illa de diversa intensitat, la majoria al municipi de Fuencaliente. Coincidint amb l'arribada de la lava al mar, cap a la mitjanit, l'Institut Geogràfic Nacional ha registrat un terratrèmol de magnitud 3,3, a 11 quilòmetres de profunditat, al sud-oest de la localitat de Villa de Mazo.

 

La lava, en la seva arribada al mar (Reuters/Nacho Doce) 
El riu de lava entra al mar i crea un núvol de vapor d'aigua, aquesta nit (Reuters/Borja Suarez)
Una dona observa el riu de lava que va cap al mar des de Tijarafe (Reuters/Jon Nazca)

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLes Canàries
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut