Més de 5.000 evacuats a l'illa de La Palma per l'erupció del volcà Cumbre Vieja

S'han desallotjat veïns i turistes dels municipis d'El Paso i Llanos de Aridane, la zona habitada més propera a l'erupció

Actualitzat

El complex volcànic Cumbre Vieja, de l'illa canària de La Palma, ha entrat en erupció aquest diumenge a la tarda.

S'ha activat l'evacuació urgent de més de 5.000 persones de la zona més propera al volcà. Entre els desallotjats hi ha mig miler de turistes que s'allotjaven a la costa de Los Llanos de Aridane.

 

Vuit boques de lava

L'erupció surt per vuit boques a la zona coneguda com a Cabeza de Vaca, al municipi de El Paso, des d'on expulsa lava, pedres incandescents, cendres i gasos.

Ha començat poc després de les tres de la tarda d'aquest diumenge hora local, quan la pressió del magma ha rebentat la terra, després de dies d'una intensa activitat sísmica.

La lava ha afectat ja una vintena de cases, ha passat per sobre d'algunes carreteres i ha encès incendis forestals als municipis d'El Paso, Tazacorte i Los Llanos de Aridane.


700 metres per hora

Les colades de lava avancen a una velocitat d'uns 700 metres l'hora, segons l'Institut Vulcanològic de Canàries.

Equips d'aquest l'Institut han pogut agafar imatges tèrmiques dels rius de lava i han determinat que arriben a una temperatura de 1.075 graus centígrads.

 

Les autoritats no descarten que s'hagin de fer noves evacuacions en funció de com evolucioni el riu de lava que surt del volcà.


1.450 tremolors de terra en una setmana

A l'illa s'han registrat des de fa una setmana milers de terratrèmols de diversa magnitud. Segons l'Institut Geogràfic Nacional, des del divendres 10 de setembre fins a aquest diumenge, s'han registrat més de 1.450 tremolors. Només avui s'han detectat més de tres-cents terratrèmols en aquesta zona de La Palma.


Erupció estromboliana

Els últims anys, el volcà Cumbre Vieja ha experimentat deu eixams sísmics, els anys 2017, 2018, 2020 i 2021.

L'Institut Vulcanològic de Canàries ha definit l'episodi actual com una "erupció estromboliana que emet fonts de lava i piroclastos". El mateix organisme havia alertat que l'eixam sísmic que s'ha viscut aquesta setmana a l'illa de La Palma és més superficial que els d'anys anteriors, que estaven a profunditats entre els 20 i els 30 quilòmetres.

Segons ha explicat l'alcalde d'El Paso, la lava avança en direcció a l'assentament d'El Paraiso.

 

La lava que surt del volcà Cumbre Vieja ja ha passat per sobre d'algunes de les carreteres de la zona, com es pot apreciar en aquest vídeo: 

 

  Aquest ha estat el moment de l'erupció del volcà, captat per l'Institut Vulcanòlogic de Canàries:

El complex volcànic de Cumbre Vieja és un dels més actius de les illes Canàries. A la mateixa zona, s'han registrat dues de les tres erupcions que hi ha hagut a les Canàries els últims anys: el del volcà San Juan, l'any 1949, i el volcà Teneguía, el 1971.

L'illa de La Palma estava en alerta groga i aquesta tarda ha passat a alerta taronja (3 en una escala de 4) per risc volcànic.

Un membre de l'Institut Geològic observa el fum i la lava que surt de l'erupció a Cumbre Vieja
Un membre de l'Institut Geològic observa el fum i la lava que surt de l'erupció a Cumbre Vieja (Reuters/Borja Suarez)

Els rocs encesos que expulsa el volcà han provocat petits incendis que han arribat molt a prop d'algunes vivendes.

La colada de magma baixa cap a la vall d'Aridane
La colada de magma baixa cap a la vall d'Aridane (Televisió de Canàries)
 

Demanen que ningú s'acosti a la zona

El Cabildo de La Palma ha demanat a la població molta precaució i que ningú s'acosti a la zona de l'erupció per evitar riscos innecessaris. Recorda que és important mantenir netes de vehicles les carreteres per si cal activar l'evacuació de la població i perquè puguin actuar els serveis d'emergència. 

En previsió que el núvol de cendres arribi a les zones habitades, es recomana a la població que es confini a casa i tanqui portes i finestres per evitar l'entrada del fum i la cendra. També s'aconsella portar roba que els cobreixi braços i cames i que facin servir ulleres protectores i mascareta o un drap mullat que els tapi la boca i els protegeixi contra la pols.

Els experts alerten que els gasos volcànics són molt perillos i insisteixen en demanar a la població que eviti acostar-se a la zona afectada perquè l'evolució encara és imprevisible i el procés eruptiu pot canviar d'un moment a l'altre.

El foc provocat per la caiguda de rocs de lava ha arribat molt a prop de zones habitades
El foc provocat per la caiguda de rocs de lava ha arribat molt a prop de zones habitades (Televisió de Canàries)

Sánchez es desplaça a l'illa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha posposat el viatge que tenia previst als Estats Units i ha arribat a primera hora de la nit a La Palma per a seguir sobre el terreny la situació provocada per l'erupció volcànica. 

El govern canari ha sol·licitat la intervenció de l'exèrcit, que hi enviarà 143 unitats de l'UME.

L'espai aeri de La Palma continua obert, tot i que Enaire ha recomanat a les línies aèries que no operin, de moment, vols a l'illa. 

Alguns ramaders han deixat lliures els ramats perquè fugin del foc i la lava, davant la imposibilitat d'evacuar-los cap a zones segures. Ara els animals campen desorientats entre els vehicles d'emergències:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaVolcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut