El flanc nord després de l'ensorrament, amb el vessant del Cumbre Vieja ple de lava
El flanc nord després de l'ensorrament, amb el vessant del Cumbre Vieja ple de lava (EFE/ Miguel Calero)

S'enfonsa la paret nord del volcà de La Palma, que escampa colades més fluides

També preocupa que s'enfonsi el delta volcànic que ha format el Cumbre Vieja, mentre la lava accelera perquè és més fluida que abans

Actualitzat

Actualització de la notícia: EN DIRECTE | La nova colada de lava a La Palma arrossega blocs com cases de tres pisos

Tres setmanes després de l'erupció, el volcà Cumbre Vieja segueix amb molta força i més després que aquest dissabte al vespre s'ha acabat d'enfonsar el flanc nord del con, que havia començat a ensorrar-se de manera parcial durant la nit de divendres i que ha fet que s'escampin més colades en diferents direccions.

Aquest diumenge, les noves llengües baixen més lentament que ahir al vespre, però preocupen els enormes blocs de roca incandescent que baixen amb la lava, que són d'una mida semblant a cases de 3 pisos. Això després que aquesta nit hi hagi hagut una gran seqüència d'explosivitat del volcà.


Les autoritats estan preocupades per quina serà l'evolució del volcà, que de moment ha arrasat 490 hectàrees i més de mil cases.

Els vulcanòlegs intenten buscar explicacions del perquè s'estan alentint aquestes colades i les monitoritzen minut a minut per poder-ne predir el comportament.

Aquest ha estat el moment en què s'ha ensorrat el costat nord:


El experts no s'aventuren encara a preveure quin recorregut acabarà fent el nou riu de lava, però la principal hipòtesi és que baixi cap al mar i afecti una part de la població de Todoque que fins ara havia quedat intacta. 

Fins ara, totes les colades anaven cap a l'oest, però ara s'han escampat més i la lava ha arribat al polígon industrial de La Laguna i ha destruït naus industrials i fa difícil l'accés a la zona. Encara no s'han avaluat els últims danys.

Podeu veure l'erupció en directe en aquesta finestra:

 

 


Activitat sísmica

L'activitat sísmica també és persistent, amb una nova nit de terratrèmols, tot i que han estat imperceptibles per bona part de la població de l'illa.

Si la situació continua igual, potser caldrà confinar o fins i tot desallotjar més gent a La Palma. Des del Pla d'Emergència Volcànica de Canàries, el director tècnic, Miguel Ángel Morcuende, ha fet una crida a la tranquil·litat perquè les colades s'estan "monitoritzant i vigilant" i si calgués prendre alguna mesura de Protecció Civil es faria "amb claredat i rapidesa".

 

El delta es podria enfonsar

També preocupa l'estabilitat del delta de lava que s'ha format al mar. Segons els científics, té perill d'ensorrar-se i això podria generar fortes explosions, més gasos i grans onades.

Les autoritats asseguren que en aquesta zona no hi ha perill per a la població, ja que tots els veïns que eren a menys de dos quilòmetres i mig de la costa de Tazacorte han estat desallotjats.

 

La plataforma fa 38 hectàrees i està creixent més en extensió que no pas en profunditat, i per això es tem que faci l'efecte trampolí i es trenqui.

Pel que fa a la qualitat de l'aire, en les últimes hores ha canviat el vent i això ha ajudat a netejar el núvol de gasos i cendres.

A més, l'aeroport de La Palma torna a funcionar, segons ha informat Aena.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
Anar al contingut