Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín a l'entrada de la vista pel suplicatori (ACN / Maria Castanyer)
Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín a l'entrada de la vista pel suplicatori (ACN / Maria Castanyer)
Brussel·les

Primer pas de l'Eurocambra per retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

La decisió no és definitiva i s'haurà de ratificar en el ple del Parlament Europeu de principis de març

Actualitzat

La primera votació al Parlament Europeu aposta per aixecar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

La comissió d'afers jurídics de l'Eurocambra ha avalat aquest dimarts l'informe del suplicatori per 15 vots a favor, 8 en contra i 2 abstencions, un resultat no tan clar com es pensava en principi. Entre els populars, els liberals i els socialistes, sumen 16 dels integrants de la comissió.

L'informe assenyala que els fets pels quals la justícia espanyola reclama els tres parlamentaris independentistes són previs a la seva elecció com a eurodiputats i no estan vinculats al seu exercici com a membres de l'Eurocambra.

Dels 25 membres de la comissió, cinc són eurodiputats espanyols: Adrián Vázquez, de Ciutadans, que la presideix; Ibán García del Blanco i Marcos Ros, del PSOE; i Esteban González Pons i Javier Zarzalejos, del PP. 

Els membres de la comissió van començar a debatre l'informe aquest dilluns i l'han votat aquest dimarts.

 

Puigdemont, durant una intervenció al Parlament Europeu
Puigdemont, durant una intervenció al Parlament Europeu (ACN)

 

Proper pas: el ple de l'Eurocambra

La votació d'aquest dimarts dona llum verda a aixecar la immunitat dels tres eurodiputats, però no és encara una decisió ferma. Ara, la qüestió ha d'elevar-se al ple del Parlament, que tindrà l'última paraula en una sessió prevista per al 8 de març.

Els 705 eurodiputats hauran de prendre la decisió final sobre el suplicatori. Si tira endavant i se'ls aixeca la immunitat, es podrien reactivar les euroordres de detenció contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

El fet que la majoria de la cambra estigui en mans dels populars, els socialistes i els liberals fa difícil pensar que els tres eurodiputats de JxCat puguin mantenir la immunitat. De fet, el 90% dels suplicatoris que van arribar a l'Eurocambra en l'última legislatura van prosperar.

Sigui quin sigui el desenllaç del suplicatori, els tres polítics independentistes podran continuar exercint com a eurodiputats mentre no tinguin una condemna ferma

Els tres eurodiputats, però, esperen tenir el mateix desenllaç que l'exconseller de Cultura Lluís Puig, de qui els tribunals belgues van denegar l'entrega perquè van considerar que hi ha risc de vulneració de la seva presumpció d'innocència i del dret al jutge natural.

 

El Parlament Europeu, buit
El Parlament Europeu buit (Reuters / Yves Herman)

 

Recta final d'un procediment de més d'un any

Fa més d'un any que el Tribunal Suprem va demanar al Parlament Europeu l'aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats de JxCat, primer la de Puigdemont i Comín i, setmanes més tard, la de Ponsatí, per poder reactivar les euroordres del cas de l'1-O.

Els tres polítics independentistes volen que l'Eurocambra els mantingui la protecció parlamentària i, a mitjans de gener, van al·legar a les audiències de la comissió d'afers jurídics que la causa és una "persecució política", que el Suprem no té competències i que hi ha "irregularitats" en el procediment del suplicatori.

 

La filtració de l'informe, investigada

L'informe escrit pel ponent del cas, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, es va filtrar a la premsa la setmana passada, abans que es votés en comissió.

Justament per això, s'obrirà una investigació per aclarir què va passar i sancionar el responsable.
 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínClara PonsatíParlament EuropeuProcés catalàJxCat
Anar al contingut