València

Presos i exiliats, protagonistes dels Premis Octubre: reben el d'Actuació Cívica

Antoni Martí, premi d'assaig; Carles Mulet, de poesia; l'Andròmina de narrativa se l'ha endut Salvador Company, i el de teatre, "ex aequo", per a Queralt Riera i Neus Nadal

RedaccióActualitzat

La cerimònia de lliurament dels Premis Octubre, al Palau de l'Exposició de València, ha tingut un marcat contingut polític i un protagonisme especial dels líders independentistes a l'exili i a la presó. Han rebut el Premi Octubre a l'Actuació Cívica, que s'atorga per primera vegada i que han recollit els seus familiars.

Les famílies ho han viscut amb molta emoció. Meritxell Luís, dona de Josep Rull, ha remarcat la tenacitat d'Acció Cultural del País Valencià i de la gent dels Premis Octubre:

"El que fan és, amb la seva tenacitat, estar sempre al peu del canó, i per nosaltres és tot orgull i també un exemple d'aquesta dignitat perenne i granítica que hi ha al País Valencià."

La germana de Toni Comín, Betona Comín, ha recordat que el motiu pel qual reben el premi és trist:

"És un honor rebre aquest premi, però al mateix temps és dramàtic, perquè vol dir que continuem tenint presos i exiliats. I el motiu pel qual rebem el premi en realitat és trist."

A l'acte, hi assisteixen representants dels governs valencià, català i balear, entre ells el president del Parlament català, Roger Torrent, i el de les Corts Valencianes, Enric Morera.

Torrent, en el seu parlament, ha remarcat la presència de les conselleres de Cultura del País Valencià, Catalunya i les Balears:

"Jo no sé si havia passat mai, però, en tot cas, veure tres conselleres de Cultura dels tres països, una única llengua, tres països, un passat comú -i estic convençut que un futur conjunt- és una imatge fantàstica."

Torrent ha fet una crida a enfortir les relacions entre els països de parla catalana:

"A la idea d'una cultura que ens agermana, que ens és pròpia i ens és comuna i que hem de ser capaços d'enfortir, que hem de ser capaços d'apuntalar cada dia, que hem de ser capaços d'enriquir. No només la cultura, sinó també les relacions de tota índole entre els nostres territoris. I, efectivament, hem de dir que no ens escoltem prou, hem d'establir aquestes relacions molt més potents. Ho hem de dir aquí i ho hem de dir, també, al Principat, a les Illes, arreu dels Països Catalans."

L'acte d'entrega ha començat amb un minut de silenci en record de l'exministra Carmen Alborch, que ha mort aquesta setmana. També han homenatjat el músic Carles Santos.

Els premis han arribat aquest any a la 47a edició i han celebrat el 50è aniversari de l'editorial Tres i Quatre que els convoca.

 

 

Els premiats

Antoni Martí s'ha endut el Premi Joan Fuster d'Assaig per "Les ciutats de lluny de Josep Pla", on revisita Madrid, Nova York i París des de les cròniques del Pla periodista.

"Algunes de les coses que diu Josep Pla en el llibre sobre Madrid ara mateix acabarien en el Tribunal Constitucional o a l'Audiència Nacional."

Explicar la veritat com la manera de narrar un fet, com un acte ideològic, això ha fet Salvador Company a "El fons de formes", Premi Andròmina de Narrativa.

"De veritats, no n'hi ha, sinó veritats explicades. I tu tens la responsabilitat d'explicar-la amb honradesa. I al mateix temps, quan l'expliques, has de saber que no és l'única que n'hi ha."

Les dones han estat protagonistes del Premi Pere Capellà deTeatre, concedit "ex aequo" a dues dramaturgues: Queralt Riera i Neus Nadal.

"Són dues obres molt diferents, però les dues molt femenines."

"Hi ha moltes dones que escriuen i és un plaer compartir premis, perquè vol dir que hi ha més dones que escriuen."

El Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia se l'ha endut Carles Mulet amb "Naixement d'Islàndia", un poemari sobre el naixement del món.

"La barreja del gel i del foc i del sofre... És com si estiguessis assistint al naixement del món."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut