Jorge Azcón, amb el vicepresident de Vox, Alejandro Nolasco, aquest dissabte a SaragossA
Jorge Azcón, amb el vicepresident de Vox, Alejandro Nolasco, aquest dissabte a Saragossa (EFE/Javier Belver)

Preocupació pel català a la Franja després del pacte de govern entre PP i Vox

L'acord dels populars amb l'extrema dreta ha posat per escrit que suprimirà la Direcció General de Política Lingüística i retirarà les ajudes a entitats que treballen en l'àmbit de la llengua

Actualitzat

El govern de coalició PP-Vox a l'Aragó, amb el popular Jorge Azcón com a president, ja ha anunciat que serà bel·ligerant amb el català a la Franja.

El pacte dels populars amb l'extrema dreta ha posat per escrit que suprimirà la Direcció General de Política Lingüística. També retirarà les ajudes a entitats que treballen en l'àmbit de la llengua a la Franja, on l'ús del català va retrocedint cada cop més.

Aquestes mesures s'han rebut amb preocupació a la Franja. Temen que siguin el pas previ a altres iniciatives que podrien afectar l'ús i l'ensenyament del català a la zona, com revertir la possibilitat que s'imparteixi a l'escola de manera voluntària com passa ara.

Si això passés, estarien disposats a impulsar una tercera Declaració de Mequinensa. Tal com es va fer als anys 1984 i 2013 per mantenir els drets lingüístics aconseguits fins aleshores, suposaria un front comú entre els Ajuntaments de la Franja, les entitats culturals i les Diputacions Provincials.

Aquest vídeo recull com viuen aquesta situació els veïns i les entitats de la Franja:

 

Preocupació també a les illes Balears

Vox també dirigirà l'oficina de llibertats lingüístiques del Govern Balear. Aquest organisme gestionarà les denúncies per discriminació de llengua, tant en castellà com en català, i substituirà la que va crear el Pacte de Progrés per protegir el català. 

El nou òrgan va ser una condició de l'extrema dreta a la investidura de Marga Prohens i sempre van treure pit que la dirigirien. Serà així a partir del setembre.

El PP fuig d'estudi, incòmode, perquè en el pacte no estipulava quin partit dirigiria la nova oficina.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaVoxPPCatalà Aragó
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut