Porten a Estrasburg el cas d'una dona francesa condemnada per no voler sexe amb el marit

La justícia francesa sempre l'ha considerat culpable en el procés de divorci del seu marit per no complir amb unes suposades obligacions matrimonials

David MelgarejoActualitzat

Barbara és una dona francesa de 66 anys a la qual la justícia del seu país sempre ha considerat culpable en el procés de divorci del seu marit per no complir amb unes suposades obligacions matrimonials. La condemna mai ha estat econòmica, però sí moral. Barbara ha estat condemnada per no voler mantenir relacions sexuals amb el seu marit entre 2004 i 2013.

Segons la seva defensa, ella va perdre qualsevol tipus d'afecte cap al seu cònjuge "pels maltractaments a què sotmetia el més petit dels seus quatre fills, que a més tenia greus problemes de salut", segons la seva advocada, Lilia Mhissen; un argument que cap instància judicial francesa ha tingut mai en compte.

El que més indigna la defensa és que el 2019 va ser un tribunal de tres dones qui va condemnar la seva representada. De fet, el que van fer les magistrades va ser basar-se en la jurisprudència francesa sobre casos semblants, que alhora es basa en el que diu el Codi Civil francès, datat del 1804.

No només és de l'època de Napoleó, sinó que encara conté algunes de les concepcions sobre el matrimoni atribuïdes a l'emperador. Així ho explica Mhissen:

"Napoleó Bonaparte podria haver dit que el marit havia de gaudir de la seva dona com el jardiner dels arbres fruiters. Som al 2021 i tres magistrades del tribunal d'apel·lació de Versalles han considerat que aquesta concepció del matrimoni ha de subsistir i fer subsistir el deure conjugal."

L'advocada Lilia Mhissen
L'advocada Lilia Mhissen

És per això que Barbara i les seves advocades han decidit portar el cas al Tribunal d'Estrasburg, amb el suport de la Fondation des Femmes i el Col·lectiu Antiviolacions de França.

El Tribunal d'Estrasburg només examina la vulneració de drets humans i la demanda presentada per aquestes dones denuncia la vulneració del dret a la llibertat sexual. Però amb la novetat que es planteja la llibertat sexual dins el matrimoni, qüestió sobre la qual mai s'ha pronunciat Estrasburg.

El procés al Tribunal dels Drets Humans tot just ha començat a caminar. La demanda contra l'estat francès es va presentar a començaments de març. Ara s'està a l'espera de saber si s'accepta.

La defensa de Barbara espera que tingui recorregut i forci un canvi de la justícia francesa per trencar amb la jurisprudència utilitzada en els processos de divorci. Segons Mhissen, "si la jurisprudència francesa es manté, és reconèixer, instituir una servitud sexual dins el matrimoni intolerable i escandalosa".

ARXIVAT A:
Drets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut