Polèmica per un casament jueu ortodox a Nova York amb 10.000 convidats
Manifestació de jueus ortodoxos, la setmana passada a Nova York (Reuters)
Nova York

Polèmica per un casament jueu ultraortodox a Nova York amb 10.000 convidats

Els casaments de la comunitat Satmar solen ser grans esdeveniments col·lectius, però asseguren que aquesta vegada compliran les restriccions de la Covid-19

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dilluns se celebrarà un casament jueu ultraortodox al barri de Williamsburg de Brooklyn, a tocar del centre de Nova York, just al costat de Manhattan.

El problema és que l'assistència prevista al casament no complia precisament les restriccions de la pandèmia: es calculava que hi anirien milers de persones.

Per això les autoritats sanitàries de Nova York han emès una ordre per prohibir el casament o almenys limitar-ne molt l'assistència.

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, aquesta setmana (Reuters)

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, va adreçar-se a les famílies dels nuvis ironitzant sobre el casament tal com està previst:

"Escolteu, podeu casar-vos, però no podeu convidar milers de persones al vostre casament. Al final del dia el resultat és el mateix, i també és més barat!"

El net del gran rabí

Una assessora de Cuomo va assegurar que es calcula que al casament podien anar-hi fins a 10.000 persones.

Zalman Leib Teitlebaum, gran rabí de la comunitat Satmar de Nova York (Wikipedia)

Segons mitjans locals, es casarà el net de Zalman Leib Teitlebaum, gran rabí de la comunitat jueva ultraortodoxa Yetev Lev D'Satmar.

Aquesta comunitat, fundada en una ciutat de Romania el 1905, està sobretot establerta al barri de Williamsburg i al comtat de Rockland, al nord de Nova York.

Grans esdeveniments col·lectius

Els casaments dels descendents dels grans rabins d'aquesta comunitat són grans esdeveniments col·lectius que acostumen a reunir milers de persones.

Les celebracions són en llocs tancats i amb nul·la distància de persona a persona, com es pot veure en aquest vídeo del 2014 del casament d'una neta del mateix rabí:

 

L'Ajuntament de Nova York ha dit que està negociant amb aquesta comunitat que la celebració es limiti a 50 persones, almenys a l'interior.

També que tenen previst mobilitzar un gran operatiu policial per controlar i dispersar els membres de la comunitat que hi vagin malgrat que no hi puguin entrar.

Han adaptat el casament a la Covid-19

En plena polèmica, el secretari de la comunitat Yetev Lev D'Satmar ha fet públic aquest dissabte un comunicat en què assegura que han renunciat al format habitual d'aquests casaments.

Segons aquest comunicat, només "un cercle reduït de membres pròxims de la família" assistiran a la celebració principal i a l'àpat.

 

També que, a causa del rebombori mediàtic despertat, han decidit suspendre la "cua de felicitacions" que es preveia organitzar perquè la resta de la comunitat pogués felicitar la família.

El secretari ha qualificat d'"atacs injustificats" les notícies publicades sobre aquest casament, i s'ha queixat que ningú els ha preguntat res abans de publicar-les:

"Els atacs injustificats contra aquest esdeveniment, originats per aquells que assetgen la comunitat, no s'ajusten als fets. És trist que ningú no hagi verificat els nostres plans abans d'atacar-nos."

Segons el diari Jewish Press, però, fins fa pocs dies estava previst que el casament no es fes en un format tan restringit, sinó que incloïa, entre altres actes, una recepció i un ball fins a dos quarts d'onze de la nit.

Polèmica per un casament jueu ortodox a Nova York amb 10.000 convidats
Edifici de la comunitat jueva ortodoxa Satmar al barri de Williamsburg de Nova York (Google Street View)

Rebrots a zones de majoria ortodoxa

Les comunitats jueves ortodoxes de Nova York han protestat recentment per la restriccions aplicades a la ciutat i a l'estat, que limiten el nombre d'assistents a les esglésies.

En zones on aquestes comunitats són majoritàries hi ha hagut rebrots de coronavirus en els últimes setmanes.

Una d'aquestes zones és precisament Rockland, el comtat on viu part de la comunitat Satmar, on la setmana passada milers d'ells es van reunir sense mascaretes ni distàncies de seguretat.

Les autoritats sanitàries creuen que aquesta trobada podria ser responsable d'un nou augment de les taxes d'infecció a la zona.

Cartell amb la llegenda "No complirem" durant una manifestació de jueus ortodoxos, la setmana passada a Nova York (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut