Pèrdues de 478 milions, deute i límit salarial: els números de l'adeu de Messi

L'escenari de pèrdues i endeutament "gairebé insostenible" ha estat determinant a l'hora de decidir no forçar la màquina amb un contracte nou per al fins ara capità

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Francesc Serra

Cap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@fx_serra
Actualitzat

El Barça podria tancar l'exercici 2020-2021 amb unes pèrdues de 487 milions d'euros, segons ha avançat el president del club, Joan Laporta, en la roda de premsa per donar explicacions sobre la marxa de Lionel Messi. "Tancarem la temporada amb pèrdues molt importants, més del doble del previst", ha dit Laporta.

Segons el president del Barça, les conclusions de les auditories que s'estan duent a terme els porten a preveure aquestes pèrdues; "el tancament que hem fet posarà de manifest la realitat del club pel que fa a pèrdues i endeutament, a conseqüència de l'herència rebuda, una gestió nefasta del passat".

Aquest escenari de pèrdues i endeutament "gairebé insostenible" ha estat determinant també a l'hora de decidir no forçar la màquina amb un contracte nou per a Messi. "Això ha influït a l'hora de posar-ho tot a la balança i prendre una decisió respecte a l'operació amb en Leo", ha dit Laporta. Una decisió que s'ha materialitzat per la impossibilitat de complir les regles de control financer fixades per la Lliga Professional de Futbol.

El president del Barça, Joan Laporta, durant la roda de premsa
El president del Barça, Joan Laporta, durant la roda de premsa (EFE/Alejandro García)


El límit salarial

El virus de la Covid va agafar el Barça ja tocat, quan els ingressos del club amb prou feines podien sostenir els salaris dels jugadors. Amb el negoci a la baixa, el límit dels sous també s'ha d'ajustar, i passa dels 650 milions d'euros a gairebé la meitat, 347 milions. I aquí han d'encaixar salaris i també l'amortització pendent dels fitxatges dels últims anys.

La fórmula del club per encabir-hi la renovació de Messi era pagar en cinc anys de contracte dues temporades de joc al camp. Però les regles comptables de la Lliga són taxatives, i van per una altra banda; el sou s'ha de computar en els pròxims dos anys, d'acord amb el que s'anomena la "quantitat meritada". En aquest sentit, des del punt de vista comptable, es té en compte quan té lloc la transacció o el fet econòmic, i s'imputa als exercicis corresponents.

El Barça demanava utilitzar el criteri de caixa, que té en compte la data del pagament (en aquest cas, a cinc anys vista). Sense el cost del sou de Messi, la massa salarial del club serà del 95% respecte als ingressos previstos, inferior al 110% d'ara, però lluny del que es considera recomanable, entre el 65% i el 70%.

Leo Messi durant un partit (Europa Press/Nick Potts)
Leo Messi durant un partit (Europa Press/Nick Potts) (Europa Press/Nick Potts)


Les regles també diuen que el límit salarial es podria apujar si, per exemple, els accionistes hi posen diners, però no és el cas del Barça, que no és una societat anònima. Una altra opció és aconseguir patrocinis  nous. I aquí és on la Lliga oferia un flotador que des del Barça veuen com un caramel enverinat: el contracte a 40 anys vista amb el fons inversor internacional CVC. Segons aquest acord, CVC avançava 2.700 milions d'euros per repartir entre els clubs, a canvi del 10% del negoci de la Lliga.

Segons un comunicat oficial de la LFP, l'acord amb CVC deixa expressament fora de l'operació els drets de televisió, que continuaran gestionats per la Lliga. Però des del Barça s'interpreta que l'operació també toca els drets audiovisuals del club, una opció que Laporta ha rebutjat sense matisos:

"Jo no soc ningú per fer canviar la normativa a la Lliga, però ells tampoc em poden fer beure a galet una operació que comporta hipotecar mig segle una part dels drets audiovisuals del Barça. Entenc que altres clubs cedeixin, però nosaltres seguim sent el Barça. I el que no faré, com vaig dir en campanya electoral, és prendre decisions a curt termini hipotecant el llarg termini."

Durant la roda de premsa, i a través de Twitter, el president de la Lliga, Javier Tebas, contestava Laporta assegurant que l'operació amb el fons inversor aporta valor als clubs, sense hipotecar els drets audiovisuals:


Laporta insisteix que des del club ho interpreten d'una altra manera, i assegura que un contracte tan llarg deixaria al Barça amb les mans lligades de cara al futur. Barça i Madrid -que també rebutja l'oferta de Tebas- són dos dels principals impulsors de la Superlliga europea.


Els patrocinadors

L'altra incògnita és com afectarà la sortida de Messi les finances del club, que s'estalvia el cost del seu salari, però perd un dels grans atractius a l'hora de generar ingressos. Laporta ho assumeix:

"L'impacte amb els patrocinis? Doncs haurem de treballar més, buscar-ne més. Tenim jugadors de gran talent, i d'altres que vindran, que també generaran il·lusió entre els patrocinadors per vincular-se al Barça."

Messi, protagonista de la majoria de portades d'aquest divendres
Messi, protagonista de la majoria de portades d'aquest divendres (Reuters/Albert Gea)


Reestructuració del deute

En la seva última nota, l'agència de qualificació Fitch va avalar els últims moviments del club per reestructurar les finances. En concret, s'han reestructurat 525 milions d'euros en deute, amb venciment el 2031. La resta del deute, d'acord al mateix informe, es compon de 110 milions d'euros en crèdits bancaris i línies de crèdit per uns 140 milions d'euros. Segons Fitch, el deute total se situa en els 775 milions d'euros.

En la seva anàlisi de les finances del club, l'agència assenyala els riscos d'un club amb una inversió en jugadors "insosteniblement alta" en els últims anys. També es fixa en la massa salarial, i en el risc que representa la pandèmia per a les finances del club, d'entrada per la limitació a l'hora d'omplir l'estadi, amb els ingressos que això representa. Al mateix temps, Fitch destaca en positiu la fortalesa de la marca, els bons resultats esportius, la base d'aficionats i els contractes de patrocinis vigents.

 

 

ARXIVAT A:
Messi
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut