Santiago Abascal (Vox), Pablo Iglesias (Unides Podem) i Íñigo Errejón (Més País)

Per què Podem i Més País tenen 34.000 vots més que Vox però 14 escons menys

L'escissió d'Errejón perjudica Iglesias: l'antic bloc dels comuns suma 38 escons, mentre que Vox n'obté 52, amb un nombre i percentatge de vots similar

Judith CasaprimaActualitzat

L'escissió d'Errejón, amb Més País, perjudica clarament Unides Podem. El bloc dels antics comuns suma 14 escons menys que Vox, tot i haver obtingut alguns vots més que la ultradreta.

Podem ha obtingut 35 escons, amb 3.097185 vots absoluts, que representen el 12,84% dels sufragis. Per la seva banda, Errejón, amb Més País, ha obtingut 3 escons, amb 577.055 vots, que és el 2,40%. La suma de la xifra de vots absoluts de les dues candidatures és de 3.674.240, un 15,24% dels vots.

Si ho comparem amb els resultats de Vox, que ha obtingut 3.640.063 vots absoluts, el 15,09%, una mica menys que el bloc dels antics comuns, la traducció en escons és abismal: els d'ultradreta ocuparan 52 escons al Congrés dels Diputats i hi seran la tercera força política, al davant dels de Pablo Iglesias.

 

Això passa perquè els vots que no arriben a traduir-se en escons a les diferents circumscripcions es perden. Amb una única candidatura, a les eleccions del 28 d'abril, amb un percentatge de vots similar, 14,32%, Unides Podem va obtenir 42 escons, 7 més que el 10N.

Aquesta pèrdua de força d'Iglesias complica encara més l'objectiu de la creació d'un govern progressista amb el PSOE, a la qual precisament el partit d'Errejón, Més País, s'ha compromès durant la campanya.

Iglesias ja va culpar l'escissió d'Errejón de la desfeta a les eleccions municipals, quan Unides Podem va perdre Madrid. El líder d'Unides Podem ja va alertar que la divisió afavoria el bipartidisme.
 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NSantiago Abascal VoxPablo IglesiasUnides PodemÍñigo ErrejónMés País
Anar al contingut