El PSOE rebutja un govern de coalició però s'obre a incorporar-hi membres de Podem
Les declaracions de Pablo Iglesias es van fer esperar perquè diumenge va optar per no fer declaracions

Pablo Iglesias admet els mals resultats i en responsabilitza Errejón: "La divisió resta"

La desfeta electoral d'Unides Podem l'allunya d'un govern espanyol de coalició amb el PSOE, després d'unes eleccions marcades per les disputes amb Íñigo Errejón

Actualitzat

Unides Podem ha punxat en les eleccions d'aquest diumenge i l'objectiu de forçar Pedro Sánchez a convidar-los a un govern de coalició a Espanya queda ara força més lluny.

Les declaracions de Pablo Iglesias aquest dilluns al matí s'han fet esperar, ja que diumenge va optar per no fer declaracions.

"Els resultats han estat dolents, sense pal·liatius. No estem contents del retrocés que hem tingut en aquestes eleccions, però la divisió resta, la suma multiplica. A l'esquerra no ens funciona bé la divisió."

Iglesias no ha fet cap referència directa a Errejón, però ha dit que tothom hauria d'assumir la seva responsabilitat. Ha convocat el Consell Ciutadà Estatal per fer la valoració dels comicis i ha afegit que el seu càrrec està sempre a disposició i que ara no és una excepció.

La fragmentació i les pugnes internes entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón han passat factura al partit lila. I surt afeblit allà on tenia la seva força principal: els municipis.

El còmput global deixa la formació política amb 860.000 vots menys i perd 68 diputats autonòmics a les comunitats on s'ha votat aquest diumenge.

 

 

La desfeta és especialment dolorosa a Madrid.

Manuela Carmena, a qui Unides Podem va retirar el suport com a càstig per haver-se passat a l'equip d'Errejón, perd el lideratge de la capital.

Iglesias ha dit que la seva formació s'ha mostrat molt responsable al no presentar candidatura en aquesta ciutat i demanar el vot tant per a Més Madrid com per a Madrid en Pie "per combatre l'aliança d'extrema dreta" i ha afegit que la divisió de l'esquerra no és bona.

A Barcelona, el frec a frec entre els comuns d'Ada Colau i els republicans d'Ernest Maragall fins a l'últim moment va acabar amb victòria d'ERC per poc menys de 5.000 vots.

 

 

El partit del socialista Jaume Collboni, en canvi, passa d'obtenir quatre a vuit regidors i es converteix en la tercera força del consistori.

En altres ciutats, la recuperació de vots del PSOE ha castigat el partit lila per segon cop --ja ho va fer a les generals del 28-A, quan els van ensorrar fins als 42 diputats davant dels 69 amb què partien.

Unides Podem perd també l'alcaldia de Saragossa --on el trencament amb Saragossa en Comú ha dividit el vot-- i Santiago de Compostel·la, on la confluència Compostel·la Oberta no va poder resistir l'embat del PSOE.

 

Les places més importants

En la seva compareixença, Pablo Iglesias ha destacat que poden ser claus a les Canàries, les Balears, el País Valencià i La Rioja.

La correlació de forces als municipis, després dels comicis d'aquest diumenge, s'ha invertit a favor del PSOE.

Els resultats europeus no van ser millors per a Pablo Iglesias. A diferència de fa cinc anys, Unides Podem va optar per presentar-se amb IU i ha obtingut sis diputats a l'Eurocambra, lluny dels onze que havien sumat per separat el 2014.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut