Pello Alcantarilla denuncia que Pérez de los Cobos era present quan el torturaven

Detingut el 2004 en una operació contra ETA, explica com la Guàrdia Civil el va torturar amb la connivència del coronel destituït ara per Grande-Marlaska

Actualitzat

Pello Alcantarilla, detingut el 2004 en una operació contra ETA, denuncia que va veure De los Cobos quan la Guàrdia Civil el torturava. Ara s'ha decidit a explicar com el van torturar després de veure la rellevància actual del coronel Diego Pérez de los Cobos.

"Era a la porta esperant que el torturador complís amb el seu objectiu: que jo parlés."

En una entrevista al programa "Preguntes Freqüents" de TV3 d'aquest dissabte, Pello Alcantarilla ha relatat com va ser torturat, com es va intentar suïcidar per evitar més maltractaments, i com va reconèixer Pérez de los Cobos.

Diego Pérez de los Cobos durant el judici per l'1-O.
Diego Pérez de los Cobos durant el judici per l'1-O (CCMA)


Detingut el 2004

Alcantarilla vivia a Iparralde, el País Basc francès, on en una operació contra ETA el 2004 es van detenir 16 persones. Ell, però, va ser detingut a Burgos, on s'havia desplaçat aquell dia. "Van preferir deixar-me en mans de la Guàrdia Civil per arrencar-me confessions sota tortura", sospita.

"M'emmanillen contra la paret i la Guàrdia Civil em diu que tenen la meva filla i la meva dona. Les amenaces van ser constants fins arribar a Madrid. Que em farien la banyera, fins i tot em van abaixar la bragueta mentre en deien que m'aplicarien els elèctrodes."

A Madrid, el van portar a la comissaria de Tres Cantos. Mentre el torturaven, Alcantarilla diu que Pérez de los Cobos era allà.

"Em van començar a caure cops. M'agafaven els testicles. No sabia si resistiria. Van portar una bossa i vaig dir que parlaria, em vaig girar i vaig veure Pérez de los Cobos. Era ell."

"El meu torturador em va dir: 'De militar a militar, si ho cantes tot no et tocarà ningú en 101 dies' i vaig sentir que Pérez de los Cobos li deia: 'Gràcies comissari', perquè ja havia dit que parlaria."

Pello Alcantarilla durant l'entrevista al FAQS de TV3

Testimoni després de 16 anys

Alcantarilla reconeix que ja va identificar Pérez de los Cobos durant el judici del procés, però no ha estat fins ara que s'ha decidit a parlar, quan l'ha vist a la televisió després que el ministre de l'Interior el destituís com a cap de la Guàrdia Civil.

"Al judici del Suprem el vaig identifucar, però han passat 16 anys i estic en un altre moment. No he guardat rancúnia perquè la impunitat que tenen ha estat sempre brutal."

"Però aquests dies he vist Pérez de los Cobos a la tele i l'aparell de l'eEstat que representa. Vaig decidir explicar a Martxelo Otamendi que era ell. És un torturador."

 

 

Alcantarilla diu que no va pensar que el seu testimoni tingués repercussió després que Martxelo Otamendi, director del diari Berria, va publicar l'entrevista a Alcantarilla al seu diari, i simultànimanent a Vilaweb i a Nós Diario.

Precisament, Otamendi també va denunciar tortures quan el van detenir el 2003 pel cas Egunkaria, pel qual el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg va condemnar l'Estat espanyol per no investigar les tortures.
 

Intentar suïcidar-se per aturar les tortures

El testimoni de Pello Alcantarilla al FAQS continua explicant que els maltractaments van continuar, fins que va arribar a pensar en el suïcidi perquè "s'aturés tot allò".

"Em van dir que els havia enganyat i que patiria com un gos. Vaig pensar de treure'm la vida amb la meva pròtesi dental. Em van donar 5 minuts i em vaig  empassar l'aparell dental. Veia que me n'anava però sentia que descansava, i d'alguna manera fugia del forat."

Quan el van portar a l'hospital, Alcantarilla diu que va veure la complicitat del metge. Diu que quan li va demanar ajuda perquè l'estaven torturant el metge es va acostar als guàrdies civils que l'havien acompanyat i els va dir: "No es preocupin, jo estic per col·laborar."

Assegura que no li van explorar ni la gola, que li sagnava, ni els testicles, i que després de posar-li un sedant el va tornar a comissaria.

"El meu torturador m'esperava a la porta. No era terror, era una altra cosa el que sentia. Em va dir: ara patiràs com un gos i et recargolaràs com una serp."

Pello Alcantarilla reconeix que "va sortir malament" de la presó de Soto del Real, on va estar empresonat fins que el van traslladar a França. Davant la jutgessa francesa va denunciar les tortures, i diu que la magistrada es va preocupar. El van portar a la presó de Fresnes, on li van permetre compartir cel·la perquè "no podia estar sol."

"Els meus advocats van denunciar les tortures, però no es van poder gestionar per una qüestió administrativa. Tampoc hi vaig insistir," "A França no vaig patir tortures. Quan em van extraditar, la jutgessa estava preocupada per la situació."

 

 

A França va ser condemnat a 10 anys de presó per col·laboració amb l'arsenal d'ETA. Diu que s'ha anat recuperant amb els anys de les seqüèles psicològiques i físiques que li van quedar.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut