Diego Pérez de los Cobos en el segon dia de declaració al Suprem
Diego Pérez de los Cobos en el segon dia de declaració al Suprem
Madrid

La declaració de Pérez de los Cobos al judici, en 10 frases

El coordinador policial de l'1-O nega que hi hagués càrregues policials i acusa els Mossos d'haver "facilitat" el referèndum

Irene VaquéActualitzat

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador policial de l'1-O, ha defensat l'actuació "exquisida" de les forces de seguretat el dia de la votació. En la declaració al Suprem, com a testimoni, Pérez de los Cobos ha afirmat que el pla dels Mossos va "facilitar" que es pogués fer el referèndum. 

La seva declaració s'ha dividit en dues sessions. En la part final, Pérez de los Cobos ha dit que els informes que li arribaven no detallaven l'actuació policial i ha afegit que no sap per què no es van incloure a la causa les imatges de les càmeres que els policies duien al casc.
 

Els Mossos i l'1-O

"Crec que el dispositiu que es va establir des de la prefectura dels Mossos estava encaminat a facilitar el desenvolupament de la consulta en lloc d'impedir-la."

 

"En alguns casos, els Mossos estaven esperant que acabés la votació i, un cop acabada, es va veure com els donaven clarament les urnes, i en altres casos es va arribar a veure que eren els mateixos mossos els que aguantaven les urnes mentre algun ciutadà hi dipositava el seu vot."

 

 

 

"Virulència" de l'1-O i "exquisida" actuació policial

"Era una situació de més gravetat del que prevèiem. Dins de les muralles humanes hi havia grups perfectament organitzats, hi havia una jerarquia, qui donava ordres i qui les executava; també vam veure gent encaputxada i gent dedicada a alertar de la proximitat de la nostra arribada per conformar aquesta actuació dedicada a impedir la nostra intervenció."

 

 "Les unitats, en no pocs casos, donat l'alt grau d'hostilitat i agressivitat que van veure en alguns d'aquests locals, van decidir avortar la intervenció per evitar mals més greus."

 

"Hi va haver casos en què la situació de violència va ser molt greu. Hem vist, hi ha hagut imatges... Recordo un guàrdia civil a terra rebent un cop de peu al cap... Situacions de molta gravetat que per sort no van acabar amb conseqüències més greus."

 

"Per part de les forces de seguretat no hi va haver cap càrrega policial. El concepte de 'càrrega policial' està encaminat a una dissolució o desallotjament d'un local. Aquestes unitats, precisament per aquest ús exquisit de la proporcionalitat, van evitar en tot moment arribar a desallotjar els locals, encara que, com dic, la interlocutòria els facultava per a això."

 

 

"En determinats col·legis van col·locar nens i gent gran a l'avantguarda d'aquests parapets. Un agent de la Guàrdia Civil, quan va arribar la unitat a intervenir, va veure que un pare tenia un nen petit de 3 o 4 anys, i que el pare es trobava en la línia d'actuació, i per descomptat es va parar l'actuació. Aquest agent de la Guàrdia Civil es va acostar al pare i li va demanar que sortís amb el nen, i hi ha imatges d'això."

 

 

"No sé per què no s'han adjuntat les imatges subjectives dels policies als atestats de l'1 d'octubre."

 

Relació "sempre difícil" amb Trapero

"La relació va ser sempre difícil perquè, després de la reunió del dia 23, tot i que jo havia comunicat que convocava reunió per al dia 25 i que la instrucció número 4 deia que havien d'anar a les reunions els responsables dels 3 cossos de seguretat, el dia 25 Trapero no es va presentar a la reunió i va enviar-hi el comissari Ferran López."

 

 

"Tot i haver rebut la interlocutòria que li ordenava impedir el referèndum, s'havia presentat en aquesta Junta de Seguretat i s'havia assegut en el costat de la Generalitat, quan tenia una oportunitat d'or per no haver-hi assistit. I no només hi va assistir, sinó que va fer unes intervencions que estaven absolutament en la línia amb la resta dels que estaven asseguts al mateix costat, que eren els convocants d'aquesta activitat il·legal que a ell se li havia ordenat impedir."

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut