Sant Fost de Campsentelles

Peixos morts per la contaminació al riu Besòs després de l'incendi de Montornès

Els ecologistes demanen a la Fiscalia que actuï d'ofici, mentre l'ACA diu que no hi ha risc per a l'aigua de l'aixeta però recomana no agafar-ne dels pous propers ni directament del riu

Iacma Monterde Segura / Irene Vaqué ReigActualitzat

Anguiles, carpes i barbs, entre altres, són les víctimes secundàries de l'incendi de Montornès del Vallès. Part dels dissolvents que es tractaven a la fàbrica cremada, i també l'aigua que s'ha fet servir en l'extinció, han anat a parar al riu Besòs, on hi ha hagut mortaldat de peixos per la contaminació.

El nombre d'animals morts és indeterminat, però els experts coincideixen a dir que la zona trigarà temps a recuperar-se.


Amb una carpa adulta a les mans, el veterinari David Perpiñán, que treballa al Besòs des de finals dels 90, alerta de l'abast que ha tingut la contaminació:

"La carpa és una espècie introduïda, molt resistent a la contaminació, a situacions de baix oxigen. Si tenim una carpa adulta que s'està morint, vol dir que tots els altres peixos estan morts. És l'últim peix que es moriria en aquestes circumstàncies."


Ell va començar a treballar al Besòs quan pràcticament no hi havia peixos, una situació que, amb el temps, s'havia aconseguit revertir. Fins avui.

"Ara, precisament, era l'època amb el màxim de peixos que hem vist mai. I no només peixos, sinó tots els animals que s'alimenten de peixos: aus, mamífers, rèptils. En vèiem molts. Desgraciadament, de tota aquesta part, s'han mort pràcticament la majoria", destaca.

 


Des de la llera, a Sant Fost de Campsentelles, comenta que la zona trigarà "anys" a recuperar-se i que s'ha perdut l'anguila, una espècie en greu perill d'extinció, pitjor encara que el linx ibèric:

"Segurament tornaran els mateixos peixos, però, des que es va acabar la contaminació al Besòs, van trigar dècades a formar poblacions estables. Després d'això, com a mínim aquesta zona, trigarà molts anys a recuperar-se. I s'han perdut espècies com l'anguila, que són catalogades en perill crític d'extinció, que en els últims 30 anys, la seva població ha disminuït el 95%."

 

 

També l'ambientòleg Sergi Garcia, de l'entitat conservacionitsa Galanthus, lamenta que el riu estava "traient el cap de mica en mica" i ara "amb un malaurat accident, tot se'n va en orris". Per evitar-ho, proposa que es reforcin les mesures de seguretat:

"És un riu que pateix moltes amenaces, des del punt de vista urbanístic, i també de contaminació perpètua, constant, amb empreses amb productes molt perillosos, molt contaminants, a prop del riu, i potser haurem de tenir més mesures de seguretat."

Alguns ciutadans han captat imatges del riu incendiat pel producte inflamable i dels peixos morts.

 

 

 

L'ACA diu que no cal patir per l'aigua de l'aixeta

L'Agència Catalana de l'Aigua ha reconegut que les tasques d'extinció han causat abocaments directes al riu. I els bombers s'han concentrat a evitar més vessaments.

Amb tot, l'ACA ha informat que no hi ha risc que l'aigua de l'aixeta dels municipis de la zona s'hagi vist afectada per la contaminació i ha recordat que l'aigua de boca prové del sistema Ter-Llobregat. Ara bé, sí que ha recomanat no agafar aigua dels pous que hi ha prop del riu ni fer-ne captació directa del riu, per exemple, per regar.

L'ACA ha fet una inspecció visual i ha recollit mostres de l'aigua, una operació que repetirà aquest dijous. Les primeres observacions han permès constatar la mort de peixos.



Els ecologistes demanen a la Fiscalia que actuï

Les organitzacions Ecologistes en Acció i Mollet pel Futur han reclamat a la Fiscalia de Medi Ambient que actuï d'ofici contra els responsables de la planta de reciclatge de dissolvent i residus químics de Montornès.

Destaquen que el foc ha provocat una columna de fum tòxic i vessaments al riu Mogent, afluent del Besòs, i que s'ha hagut de confinar els habitants de cinc municipis. Els grups ecologistes adverteixen que els productes que han cremat són "altament perillos per la salut de les persones i la biodiversitat."

 

També acusen les administracions de no haver "pres mesures suficients" tot i saber, a l'octubre passat, que tres empreses de Montornès van ser expedientades. "L'incendi d'avui molt probablement s'hauria pogut evitar", han manifestat en un comunicat.

Com a mesura de precaució, el Parc Fluvial del Besòs ha quedat tancat. Qui també ha demanat explicacions és l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon .


El fum de l'incendi ha estat visible des del Maresme i Barcelona.

ARXIVAT A:
ContaminacióMedi ambientIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut