ERC i PSOE pacten rebaixar les penes per malversació però discrepen en com afectaria l'1-O

ERC assegura que cap dels nous tipus no s'adiu amb l'organització de l'1-O i La Moncloa diu que no s'ha despenalitzat cap dels supòsits pels quals es van dictar les condemnes

RedaccióActualitzat

El PSOE i ERC han arribat a un acord que rebaixa les penes del delicte de malversació de diners públics quan no hi hagi ànim de lucre o enriquiment personal.

Actualment, el Codi Penal no especifica aquesta voluntat d'enriquiment personal o a un tercer i les penes van dels dos als 12 anys de presó. Ara, en canvi, es vol que l'ànim de lucre marqui la gravetat del delicte.

D'aquesta manera, hi hauria tres tipus diferents de malversació:

  • Si la persona s'embutxaca diners, ell mateix o un tercer, les penes es mantenen igual: entre els 2 i els 12 anys de presó.
  • Si no hi ha ànim de lucre i els diners es destinen a un ús privat, les penes aniran dels 6 mesos als 3 anys de presó.
  • Finalment, si no hi ha ànim de lucre i els diners es desvien a una finalitat pública diferent de la que estava prevista, les penes de presó anirien entre 1 i 4 anys.

Ara bé, en aquest últim supòsit, cal que hi hagi un "perjudici greu del servei públic" per justificar la presó. Si aquest perjudici greu no es donés, no hi hauria presó i les penes serien de multa i inhabilitació entre 1 i 3 anys.


Què passa amb l'1-O?

ERC considera que "aquest nou tipus", en referència a l'últim supòsit, "no s'adiu tampoc amb les conductes com la d'organització de l'1 d'octubre, i encara menys amb penes de presó, atès que no es va produir cap dany ni entorpiment greu del servei públic".

Per contra, fonts del PSOE destaquen que tota malversació està penalitzada en una reforma que, el que aconsegueix, és castigar de forma proporcionada les diferents conductes possibles.

Fonts de La Moncloa asseguren a TV3 que, si un jutge va dir que l'1-O hi havia malversació, ara també ho diria, perquè no s'ha despenalitzat cap dels supòsits pels quals es van dictar les condemnes. Les mateixes fonts no entren, però, en la interpretació concreta que n'hauria de fer un jutge.


Podem se'n desmarca i Junts i CUP critiquen el text

Podem s'ha desmarcat de l'esmena, però hi ha votat a favor. Segons fonts de Podem també ho farà en comissió i en ple.

Junts i la CUP s'han queixat del fet que hagin tingut coneixement de l'esmena durant la mateixa ponència, i Junts ha recordat que la seva formació té acusats de sedició.

El secretari general del partit, Jordi Turull ha assegurat a través de Twitter que amb l'acord entre PSOE i ERC hi "guanya Marchena", el magistrat que el va jutjar a ell i als altres acusats en el judici pel procés.

La presidenta del partit, Laura Borràs, considera que Pedro Sánchez "manté la persecució contra l'1-O":

La diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant ha assegurat que amb la modificació del Codi Penal s'està negociant "sortides individuals i no col·lectives".

"Continuem posant sobre la taula que l'1-O no va ser malversació i que exercir el dret de protesta no són desordres públics, i en això ens mantenim: ni reformes, ni renúncies", ha subratllat.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàERCPSOEMalversacióCongrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut