"Operació most wanted": el Regne Unit busca a Espanya 12 assassins i traficants fugits

Les autoritats britàniques i espanyoles llancen una campanya per localitzar una dotzena de fugitius que es creu que són a Espanya, principalment a la Costa del Sol

Redacció / AgènciesActualitzat

Són 12 dels fugitius més buscats al Regne Unit, reclamats per assassinats, robatoris, tràfic d'armes o narcotràfic. Les autoritats britàniques i espanyoles han llançat una campanya per localitzar i portar davant la justícia una dotzena de delinqüents, que creuen que poden ocultar-se a Espanya, principalment a zones de la Costa del Sol, a Màlaga.

El responsable de l'Agencia Nacional contra el Crim britànica (NCA), Steve Rodhouse, ha remarcat que la Costa del Sol és una zona que "resulta familiar" a aquests fugitius per la comunitat d'expatriats britànics que s'hi concentra.

"Se senten còmodes barrejant-se amb aquesta comunitat de britànics", ha dit Rodhouse, que ha alertat de la possibilitat que continuïn delinquint un cop instal·lats a Espanya.

Abans de la pandèmia, Espanya rebia al voltant de 18 milions de turistes britànics cada any.

Steve Rodhouse, Rafael Pérez, Sarah Cowley i Mark Hallas en la roda de premsa d'aquest dimecres
Steve Rodhouse, Rafael Pérez, Sarah Cowley i Mark Hallas en la roda de premsa d'aquest dimecres (EFE / Rodrigo Jiménez)


La importància de la col·laboració ciutadana

El secretari d'estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior, Rafael Pérez, ha destacat la importància de la col·laboració ciutadana per localitzar els criminals fugits.

Ho ha fet en una roda de premsa amb Rodhouse; la consellera de l'ambaixada britànica a Espanya, Sarah Cowley; i el conseller delegat de l'ONG CrimeStoppers, Mark Hallas.

És per això que s'insta les persones que tinguin qualsevol informació relacionada amb aquests fugitius a trucar a CrimeStoppers de forma anònima, a través del telèfon gratuït 900 926 111, o bé hi escriguin a través d'internet.


En les onze edicions que s'han fet de la campanya Most Wanted ("Els més buscats") s'ha aconseguit detenir 86 fugitius, 25 dels quals l'any passat.

Des de l'ambaixada britànica es destaca que aquestes campanyes són "un exemple de l'exitosa cooperació que hi ha entre les forces de l'ordre britàniques i espanyoles".

El director d'operacions de l'Agència Nacional contra el Crim britànica, Steve Rodhouse
El director d'operacions de l'Agència Nacional contra el Crim britànica, Steve Rodhouse (EFE / Rodrigo Jiménez)


Els 12 fugitius

Aquestes són les descripcions facilitades de les 12 persones que apareixen entre els més buscats, dels quals s'ha difós el retrat i una mica d'informació:

  • Nana Opong (41 anys): la policia d'Essex el busca per l'assassinat d'un home de 50 anys, el juny del 2020. Suposadament el va cosir a trets en una festa. La víctima pertanyia presumptament a una banda rival.
  • Benjamin Macann (32 anys): buscat per presumpta implicació en el subministrament de nombrosos quilos de cocaïna el 2020, per la qual cosa tant ell com els seus còmplices haurien utilitzat telèfons mòbils encriptats.
  • Jack Mayle (30 anys): va fugir de Surrey després que se l'acusés de distribuir èxtasi i LSD i traficar amb diazepam a la "dark web", on ell i un altre traficant compraven droga per revendre-la.
  • Callum Halpin (27 anys): se'l busca en relació amb l'assassinat d'un home l'any 2018.
  • Asim Naveed i Calvin Parris (29 i 32 anys): la policia del sud de Gal·les els persegueix des de fa anys per la distribució de grans quantitats de cocaïna a Cardiff. Es creu que en van vendre uns 46 quilos per un valor de gairebé 8 milions de lliures.
  • John James Jones (31 anys): buscat per apunyalar dues persones l'any 2018, a qui va causar lesions greus. Els agents britànics creuen que podria ser a Eivissa, després d'haver anat inicialment a Madrid en fugir del Regne Unit.
  • Callum Michael Allan (23 anys): el busca la policia de Northumbria per 12 delictes, entre els quals hi ha tràfic d'heroïna i cocaïna, possessió de cànnabis, agressió a un treballador d'emergències i conducció temerària. El van detenir l'any 2019 i, després que se li concedís la llibertat sota fiança, va fugir.
  • Dean Garforth (29 anys): es creu que forma part d'un grup criminal organitzat, dedicat al narcotràfic i implicat en el comerç d'armes de foc i munició.
  • Joshua Dillon Hendri (30 anys): en cerca i captura per pertinença a una banda criminal que traficava amb heroïna i crack de Liverpool a Grimsby. Condemnat a deu anys de presó.
  • Mark Francis Roberts (30 anys): acusat de lesions greus i intent de robatori a un home a qui volia sostreure un rellotge valorat en 60.000 lliures, l'any 2016. La víctima va sentir com un dels agressors deia que s'havia tallat durant l'agressió i, posteriorment, van identificar la sang de Roberts al lloc dels fets.
  • James Stevenson (56 anys): la policia el busca per un delicte de tràfic de drogues. Se'l considera responsable d'importació de cocaïna a Glasgow, ocultada en carregaments de fruita.

 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut