Dos voluntaris donen aigua a un coala acabat de rescatar del foc a Nova Gal·les del Sud (Reuters)
Dos voluntaris donen aigua a un coala acabat de rescatar del foc a Nova Gal·les del Sud (Reuters)
Nova Gal·les del Sud

Onada solidària amb l'hospital on es recuperen els coales dels incendis d'Austràlia

A l'hospital de coales de Port Macquarie es recupera, entre altres, el Lewis, el coala rescatat per una dona aquesta setmana a Nova Gal·les del Sud

RedaccióActualitzat

Aquesta setmana s'ha fet viral el vídeo d'una dona de Long Flat rescatant un coala de les flames de l'incendi a l'estat de Nova Gal·les del Sud, a la costa est australiana.

El coala rescatat, que ha estat batejat com a Lewis, l'han portat a l'hospital de coales de Port Macquarie, on es recuperen desenes de marsupials que, com ell, han pogut rescatar del foc.

L'hospital el gestiona una organització dedicada a conservació i preservació de coales. Només en aquest mes a aquest hospital han arribat una trentena d'exemplars que han tingut cremades de diversa gravetat en els incendis que assolen diverses zones d'Austràlia. Més de la meitat tenen deshidratació i importants ferides provocades pel foc.

Coala ingressat a l'hospital veterinari (Port Macquarie Koala Hospital)


En Lewis està encara greu, a la unitat de cures intensives. La seva salvadora, Toni Doherty, ja l'ha visitat i ha pogut comprovar com es recupera de les ferides que el foc li va provocar.

Un voluntari alimenta un coala ingressat a l'hospital veterinari (Port Macquarie Koala Hospital)

Els responsables del centre estan desbordats i han fet una crida demanant ajuda econòmica per poder fer front a la situació d'emergència. Volien recaptar 25.000 dòlars per comprar material mèdic i altres necessitats per atendre els coales.

En pocs dies, la campanya de crowdfunding en GoFundMe que van engegar ha aconseguit recaptar prop d'un milió i mig de dòlars, seixanta vegades més del que demanaven.

Els responsables de l'hospital de coales de Port Macquarie estan aclaparats i molt agraïts per la gran resposta a la seva demanda d'ajuda. Asseguren que tots aquests diners no només serviran per ajudar els coales, sinó que s'invertiran a poder atendre altres espècies salvatges afectats pels incendis. També pensen iniciar un programa per fomentar la cria de coales en llibertat.

Un petit coala que atenen a l'hospital de coales de Port Macquarie (Port Macquarie Koala Hospital)


Només a Nova Gal·les del Sud, la xifra de coales morts en les últimes setmanes pot superar el miler d'exemplars. Es tracta, diuen els responsables d'organitzacions de protecció d'aquests animals, "d'una gran pèrdua". Per Deborah Tabart, de la Fundació Australiana de Coales, els coales estan "funcionalment extingits":

"Els coales estan funcionalment extingits. Els incendis forestals acaben amb les seves possibilitats de supervivència. Nova Gal·les del Sud té una població de coales entre 16.000 i 18.000 individus. La d'aquestes setmanes ha estat una gran pèrdua."

A més dels incendis que assolen l'illa, els coales també pateixen l'amenaça de l'expansió urbanística que posa en perill dels boscos d'eucaliptus on viuen i de la clamídia, una malaltia bacteriana que els deixa cecs i els provoca infertilitat.

Bombers i voluntaris s'afanyen a treure coales vius d'entre les flames (Reuters)


Molts australians com Toni Doherty participen en les feines de rescat de coales amenaçats pels incendis. Aquests animals són especialment difícils de detectar perquè passen gran part del dia dormint amagats entre les altes branques dels eucaliptus. Per localitzar-los, els voluntaris recorren a l'ajut de gossos especialitzats a detectar-los.

Bear en una de les expedicions a la recerca de coales en perill (Reuters)


Aquesta setmana s'ha conegut la història del gos Bear, que ha participat en el rescat de desenes de coales. Bear va ser abandonat de cadell i la seva nova propietària, una ecologista de la Universitat de Sunshine Coast, l'ha ensinistrat per trobar coales en perill. Ara, cuidadora i gos participen en nombroses expedicions a la recerca de coales amenaçats per les flames:

"Els coales són especialment difícils de detectar. Així que hem de comptar amb aquests gossos, com el Bear, especialitzat a localitzar-los per la seva olor."

El Fons Mundial per a la Natura (WWF) alerta que els coales poden extingir-se en poques dècades si es manté el ritme actual de destrucció i tala dels boscos d'eucaliptus que són el seu hàbitat. A Austràlia, el desenvolupament agrícola, urbà i miner unit al canvi climàtic posen en greu perill la supervivència de l'espècie.

ARXIVAT A:
IncendisMedi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut