Michigan

Obama declara l'estat d'emergència a Michigan per contaminació de plom a l'aigua potable

La població de la ciutat de Flint ha patit durant anys erupcions, vòmits i altres patologies causades per la contaminació per plom de l'aigua potable

Actualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha declarat l'estat d'emergència per contaminació de l'aigua potable a l'estat de Michigan. Barack Obama també ha ordenat que es doni ajuda federal a l'estat davant d'aquesta situació d'emergència sanitària.

La ciutat més afectada per la contaminació de l'aigua és Flint, una població de 100.000 habitants, propera a la capital de l'estat, Detroit.

La intervenció federal arriba a conseqüència de les nombroses denúncies per enverinament massiu a causa de les grans quantitats de plom que conté l'aigua potable. L'excés de plom a la sang ha provocat greus erupcions cutànies, pèrdua de cabell i vòmits, sobretot entre la població infantil.

El cas es remunta al 2014 quan el nou equip municipal de Flint va canviar el sistema de subministrament d'aigua. Va decidir estalviar-se la factura de l'aigua que comprava a Detroit i va optar per extreure-la directament dels voltants.

Quan van aparèixer les primeres queixes per la qualitat de l'aigua, l'Ajuntament va aconsellar a la població que bullissin l'aigua abans de consumir-la.

Després es va trobar un bacteri perillós dins l'aigua. El procés químic per eliminar-lo va convertir d'aigua potable en excessivament corrosiva i, des d'aleshores, les velles canalitzacions municipals de plom han anat alliberant partícules que ara contaminen tota la ciutat.

Denúncia d'una mare

El cas s'ha sabut després de la denúncia d'una mare de la ciutat. Preocupada per les erupcions cutànies que tenien els seus fills, la dona va contactar amb l'Agència Americana de Protecció Mediambiental (EPA). Abans havia intentat, sense èxit, alertar les autoritats locals.

Les anàlisis de sang que els tècnics de l'EPA van fer als nens mostraven un índex de plom en sang que doblava el màxim recomanat.

Michael Moore demana ajuda a Obama

Malgrat la pressió de les autoritats federals, l'Ajuntament de Flint ha trigat mesos a reaccionar. Mentrestant, les protestes de la població han anat en augment. En els últims dies, desenes de persones s'han manifestat al costat del director de documentals, Michael Moore, per reclamar una intervenció directa de Barack Obama en el cas.

Moore, que és nascut a Flint, ha aconseguit el seu objectiu. Aquest matí Obama ha intervingut i, passant per sobre del govern municipal i de l'estat, ha ordenat la declaració d'emergència sanitària a la ciutat.

Anar al contingut