Nova York

Obama crida el món a unir-se en la lluita contra la "xarxa de la mort" de l'Estat Islàmic

En la seva intervenció davant l'Assemblea General de l'ONU, el president dels EUA insta els països d'arreu del món, especialment els àrabs, a combatre l'Estat Islàmic

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha instat els països d'arreu del món, sobretot els àrabs, a unir-se a la lluita per "desmantellar la xarxa de la mort" que suposa el grup jihadista Estat Islàmic (EI) i ha subratllat que no es tracta de cap "guerra contra l'islam". En la seva intervenció davant l'Assemblea General de l'ONU, Obama ha dit que "aquells que s'han unit a l'Estat Islàmic haurien d'abandonar el camp de batalla mentre puguin" perquè la comunitat internacional no sucumbirà "a les seves amenaces" i demostrarà "que el futur pertany a aquells que construeixen, no pas als que destrueixen".

Obama ha insistit que, malgrat els atacs aeris llançats per l'exèrcit nord-americà contra posicions de l'EI a l'Iraq i Síria, "els Estats Units no estan ni estaran mai en guerra contra l'islam", perquè aquesta religió "ensenya la pau" i perquè "milions de nord-americans musulmans són part del teixit" del país. De fet, ha subratllat que "cap déu no pot aprovar aquest terror" i hi ha afegit que cal que el món, "especialment les comunitats musulmanes", rebutgi "explícitament, rotunda i consistent la ideologia d'Al-Qaeda i de l'Estat Islàmic". Més de 50 països s'han unit fins ara a la coalició internacional contra l'EI que impulsa l'administració dels Estats Units.

"L'horitzó d'esperança s'ha enfosquit"

L'ONU ha celebrat aquest dimecres els debats de l'Assemblea General. En el discurs inaugural, el secretari general, Ban Ki-moon, ha fet una crida als líders mundials perquè retornin l'esperança a un món castigat per les guerres i la violència. En un any en què ha dit que "l'horitzó d'esperança s'ha enfosquit", Ban Ki-moon ha lamentat l'elevada quantitat de refugiats i sol·licitants d'asil que hi ha actualment, amb xifres que no s'havien vist "mai des de la Segona Guerra Mundial".

El secretari general de les Nacions Unides també ha citat com a exemples de l'empitjorament de la situació mundial el "retorn" de les polítiques de la Guerra Freda o el descarrilament d'una part dels processos democràtics oberts el 2011 en el marc de la Primavera Àrab. "Ha estat un any terrible per als principis consagrats a la Carta de les Nacions Unides", ha conclòs.

Durant el seu discurs, Ban ha citat les situacions a la Franja de Gaza, Ucraïna, Sudan del Sud, el Sahel, Nigèria i Somàlia, entre d'altres, com els desafiaments als quals s'ha d'encarar la comunitat internacional. En els casos concrets de l'Iraq i Síria, escenaris d'una ofensiva de grups jihadistes, ha advertit que "els grups extremistes suposen una clara amenaça per a la seguretat i la pau internacionals" i ha reclamat una "resposta internacional multidisciplinària".

Ban Ki-moon també ha esmentat la "crisi sense precedents" que viu l'Àfrica occidental pel brot d'Ebola més gran de la història, que ja ha deixat prop de 3.000 morts des del mes de març, segons l'OMS. Per lluitar contra el brot calen, segons Ban, no només recursos econòmics, humans i tècnics, sinó també "combatre contra el virus de la por i la desinformació".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut