Nou paquet de mesures per a les residències de gent gran, on han mort 646 persones

Reforç de les plantilles, el trasllat de 128 usuaris contagiats a diverses clíniques i que les famílies que ho hagin sol·licitat puguin emportar-se a casa, temporalment, la gent gran que no tinguin símptomes

RedaccióActualitzat

Desacceleració tant en el nombre de morts com en el de contagiats i d'hospitalitzats en cures intensives, en el conjunt de l'estat espanyol. A Catalunya s'ha fet públic el nou balanç de víctimes mortals en residències. Són 646 morts. 1.261 són els casos positius i 255 usuaris de residències han estat hospitalitzats.

La situació a les residències de gent gran ha estat aquesta setmana objecte de fortes crítiques. El president Torra va admetre no haver-ne informat adequadament, i la Fiscalia Superior de Catalunya investiga 25 d'aquests centres.

El Departament d'Afers Socials ha anunciat un paquet de mesures, com el reforç de les plantilles, el trasllat de 128 usuaris contagiats a diverses clíniques, i que les famílies que ho hagin sol·licitat puguin emportar-se a casa, temporalment, la gent gran que no tinguin símptomes.

Trasllat a casa

Dues-centes vint famílies ja han demanat poder traslladar a casa persones grans que viuen en residències. Unes peticions que es començaran a resoldre a partir de dilluns.

Els Departaments d'Afers Socials i el de Salut ultimen una instrucció que ho ha de permetre. Ho ha anunciat el conseller de Treball i Afers Socials en la seva compareixença després de superar el coronavirus i després que el mateix president de la Generalitat.

D'aquesta manera, es vol donar resposta a les peticions dels que volen emportar-se el seu familiar cap a casa.

Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies:

"Ha de ser voluntari i temporal. Igualment garantirem que les persones no perdran la plaça i que, després de superar la pandèmia, podran retornar a aquest espai"

 

 

Les persones grans que s'acullin a aquesta mesura s'han de trobar bé, no presentar cap símptoma compatible amb el coronavirus i hauran de mantenir un aïllament de 14 dies al domicili.

Malalts traslladats a clíniques

A banda, 128 persones que estaven en residències, malaltes o amb símptomes, han estat traslladades a tres clíniques de mútues de Treball. La Generalitat també ha reforçat les mesures d'higiene i la plantilla, després que des de les residències continuessin alertant de la manca de recursos i de personal.

Per fer-hi front, s'ha creat una borsa de treball de professionals sociosanitaris, on ja hi ha més de vuit-centes persones inscrites en el Servei d'Ocupació de Catalunya, i des d'on el govern fa una crida.

Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies:

"A tothom que pugui i vulgui treballar en l'àmbit residencial, tant des del punt de vista assistencial i sociosanitari com des del punt de vista de cuines, bugaderies..."

Una de cada quatre persones que han mort a Catalunya per Covid-19 vivia en una residència de gent gran, més de 500, segons les darreres dades. Davant d'aquesta alta mortalitat, la Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit investigar la situació de 25 geriàtrics.

3.469 professionals de residències afectats

A més, 3.469 professionals dels centres residencials estan en aïllament o presenten simptomatologia, d'un total de més de 75.000 treballadors.

Un total de 64.093 persones grans viuen en les 1.073 residències públiques i privades que hi ha a Catalunya.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut