Bilbao

Només un 10% dels bascos dóna suport al pacte entre el PSE i el PP

El PNB va guanyar les eleccions de l'1 de març, però no va aconseguir els suports necessaris per formar govern. El líder dels socialistes, Patxi López, va convertir-se en el nou lehendakari gràcies al PP. Només un 10% dels bascos està d'acord amb aquest pacte i un 41% hauria preferit una aliança entre el Partit Nacionalista Basc i els socialistes, segons dades d'un estudi postelectoral elaborat pel CIS. Gairebé el 44% dels enquestats rebutja les il·legalitzacions d'Askatasuna i D3M ordenades pels tribunals davant del 36% que diu que hi està d'acord.

Actualitzat
Un 41% considera que el govern resultant de l'acord entre el PNB i el PSE hauria estat el més capacitat per gestionar l'economia. Un 38% el considerava el més adequat per dirigir l'autogovern i 33% per aconseguir la pau i posar fi al terrorisme.

El pacte assolit entre el PSE i el PP registra xifres molt més baixes. Un 9,3% creu que és la millor fórmula per afrontar la situació econòmica i un 8,6% per millorar l'autogovern. Un 10% el veu com la millor opció per aconseguir la pau i posar fi al terrorisme.

Ibarretxe, el líder més ben valorat

L'enquesta també demanava als participants que posessin nota als principals dirigents polítics. L'exlehendakari i candidat del PNB a les eleccions del 1 de març, Juan José Ibarretxe, obté la puntuació més elevada amb un 5,56. La següent, amb un 5,28, és la diputada d'Aralar, Aintzane Ezenarro. La tercera posició l'ocupa l'actual lehendakari, Patxi López, amb un suspens: un 4,41.

Els següents a la classificació són el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el cap de les llistes de EA, Unai Ziarreta, tots dos amb un 3,87. El líder del PP basc, Antonio Basagoiti obté un 2,79 i el líder del PP, Mariano Rajoy, un 2.

Què és el que més preocupa els bascos?

Gairebé un 43% dels ciutadans afirma que la seva màxima preocupació és l'atur. El segon tema, per un 24%, és l'economia, i el tercer, amb un 14,5% és el terrorisme. Qüestions com l'autogovern a Euskadi, l'habitatge, l'educació, la sanitat i la situació del basc queden per sota del 6%.
Anar al contingut