L'Audiència Provincial de Madrid revisarà mig miler de condemnes per violència sexual (CCMA)

Només sí és sí: els jutges de Madrid, Biscaia i Màlaga rebaixaran totes les penes que puguin

Els magistrats han aprovat, per àmplia majoria, aplicar la norma més favorable al condemnat quan revisin totes les penes afectades per la llei del "només sí és sí", en contra del criteri de la Fiscalia

Redacció/AgènciesActualitzat

Els jutges de les seccions penals de l'Audiència Provincial de Madrid, els de Màlaga i els de Biscaia s'han reunit per valorar com actuaran davant la revisió de penes afectades per l'entrada en vigor de la Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, l'anomenada llei del "només sí és sí".

I han decidit que aplicaran la norma més favorable al condemnat, amb la reducció de penes que això comporti, malgrat el decret de la Fiscalia General de l'Estat, que demanava evitar la rebaixa de penes en la mesura que fos possible.

El decret emès pel fiscal general de l'Estat estableix que només s'ha de rebaixar la condemna per agressions sexuals si sobrepassa les penes contemplades a la nova legislació, però no si està dins de la forquilla prevista.

Els magistrats, en canvi, han decidit desmarcar-se'n i, tot i assegurar que miraran cas per cas, han aprovat com a criteri general reduir les penes als agressors sempre que la nova llei els sigui favorable.

Mig miler de casos a revisió

En el cas de Madrid, ja s'han rebaixat 20 penes fermes amb condemnes de presó, i en set casos s'ha ordenat la posada en llibertat dels agressors.

Tots han sortit al carrer excepte en un cas, en què l'agressor segueix a la presó perquè tenia altres condemnes fermes per altres delictes.

A la reunió de la Junta de Madrid, en què el criteri general d'actuació s'ha aprovat per àmplia majoria, hi han assistit 49 magistrats: els 15 de les seccions penals convocats i desenes que hi han anat de manera voluntària, com acostuma a passar quan hi ha canvis legislatius rellevants, segons fonts jurídiques.

La decisió s'ha pres per 32 vots a favor, 8 en contra i 9 abstencions.

Els magistrats han acordat que, en revisar les sentències per l'entrada en vigor de la nova llei, s'aplicaran els supòsits que es plantegen a l'article 2.2 del Codi Penal i no "la Disposició Transitòria Cinquena del Codi Penal" recomanada per la Fiscalia i que estan aplicant jutges com els de La Rioja, que estableix que quan la pena que s'està aplicant ja està dins de la forquilla que preveu la nova norma, no té per què revisar-se.

L'article 2.2 del Codi Penal que han decidit aplicar els jutges de Madrid diu que tindran efecte retroactiu aquelles lleis penals que afavoreixin el condemnat, encara que quan hagin entrat en vigor ja hi hagués sentència ferma i el subjecte estigui complint condemna.

L'acord és d'ordre intern, no vinculant i només es pot recórrer en l'àmbit jurisdiccional quan s'hagi incorporat a una determinada resolució judicial.

A les 15 seccions penals de Madrid hi ha un total de 447 causes per abusos o agressions sexuals amb condemnes fermes i amb els agressors ingressats a la presó. 

Gairebé la meitat ja s'han començat a revisar per l'entrada en vigor de la Llei Orgànica 10/2022 --121 d'ofici i 55 a petició de les parts--, amb una vintena de rebaixes de pena ja ordenades i la posada en llibertat de sis agressors.

Unanimitat a Màlaga per contradir la Fiscalia

Els magistrats de les cinc seccions penals de Màlaga també han aprovat aquest dijous rebaixar totes les condemnes possibles, després de revisar cas per cas, en contra del criteri de la Fiscalia, i ho han fet per unanimitat.

La presidenta de l'Audiència de Màlaga, Lourdes García, ha explicat a la premsa que la revisió es farà d'ofici i que calculen que afectarà un centenar de sentències amb condemna ferma, també la dels agressors amb delictes de temptativa o amb atenuants.

La magistrada ha rebutjat les crítiques contra els jutges per no respectar l'esperit de la llei i decantar-se per la rebaixa de penes, i ha dit que se suma als comunicats professionals fets fins ara:

"Rebutjo el que s'ha dit contra la nostra professió, cal estudiar tots els casos i estem formats per fer-ho."

 

Els jutges de Bilbao, també a favor de la rebaixa

També a Bilbao s'ha votat aquest divendres en contra del criteri de la Fiscalia General de l'Estat.

Els jutges de les tres sales penals de l'Audiència de Biscaia consideren que la nova llei del "només sí és sí" no conté la disposició transitòria que permetria no rebaixar penes que ja estiguin en la forquilla prevista per la llei.

A Euskadi ja hi ha 20 persones condemnades per delictes sexuals que han demanat que se'ls revisi la pena. La resta es revisaran d'ofici, excepte en els casos en què s'hagi suspès l'execució de la pena i els agressors encara no hagin entrat a la presó.

La Junta de Biscaia afegeix que notificaran a les parts la tramitació d'aquestes revisions i que "es procurarà evitar a la víctima no personada tràmits inútils que els puguin perjudicar."

Les audiències de Guipúscoa i Àlaba encara no han dit quin criteri seguiran.

El Tribunal Suprem es pronunciarà sobre els recursos que ja s'han presentat abans d'un mes. S'espera que això serveixi per unificar criteris.

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAgressió sexual
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut