L'Acadèmia de Hollywood no ha reconegut Margot Robbie però ha nominat Ryan Gosling com a millor actor secundari

"No hi ha Ken sense Barbie": Gosling s'indigna perquè Gerwig i Robbie no opten als Oscars

Nominat a millor actor secundari als Oscars, Gosling lamenta que l'Acadèmia no hagi nominat la directora i l'actriu protagonista de la pel·lícula "Barbie", una decepció compartida a les xarxes

Anna Bonet MartínezActualitzat

De les pel·lícules dirigides per dones, "Barbie" és, ara mateix, la més taquillera de la història. L'Acadèmia de Hollywood l'ha nominat a les categories de millor pel·lícula i de millor guió adaptat, però no la directora, Greta Gerwig, ni l'actriu protagonista, Margot Robbie. En canvi, sí que ha reconegut la feina dels actors secundaris Ryan Gosling i America Ferrera.

Des que aquest dimarts es van conèixer les nominacions, la decepció d'espectadors i companys de professió ha estat evident.

Molts esperaven el reconeixement de la directora i l'actriu principal, imprescindibles per a l'èxit de la pel·lícula, que va obtenir una recaptació de 162 milions de dòlars només el cap de setmana de l'estrena i ha aconseguit despertar consciències sobre el patriarcat, malgrat algunes contradiccions.

La protagonista del film viu a "Barbieland" un lloc on les dones viuen "el món al revés" (Warner Bros)

La crítica més clara i directa l'ha fet, precisament, Ryan Gosling: "no hi ha Ken sense Barbie, i no hi ha pel·lícula de Barbie sense Greta Gerwig i Margot Robbie, les dues persones més responsables d'aquest film històric i mundialment celebrat", ha dit en un comunicat, que també ha compartit America Ferrera amb el missatge "Oh Ryan, molt ben dit".

"Cap reconeixement seria possible per a ningú de la pel·lícula sense el seu talent i coratge. Dir que estic decebut que no estiguin nominades a les seves categories seria quedar-se curt."

"Contra tot pronòstic, amb res més que dues nines sense ànima, amb poca roba i afortunadament sense entrecuix, ens van fer riure, ens van trencar el cor, han empès la cultura i han fet història" recorda. I afegeix: "La seva feina ha de ser reconeguda juntament amb les altres nominacions tan merescudes".

Greta Gerwig durant la presentació de "Barbie" a Los Angeles (Reuters/Mike Blake)

En total, "Barbie" està nominada a vuit categories en total. La resta són reconeixements al millor disseny de vestuari, al millor disseny de producció i a la millor cançó original pels temes "I'm just Ken", cantada per Ryan Gosling i escrita i produïda per Mark Ronson i Andrew Wyatt; i "What was I made for?", de Billie Eilish i el seu germà Finneas.

En un missatge a la xarxa social X (Twitter), Eilish ha reconegut "la brillant interpretació de Margot Robbie" que els va "resonar tan profundament a l'escriure la cançó".


Tres pel·lícules, tres nominacions

És habitual que les pel·lícules nominades a millor pel·lícula també ho estiguin per la direcció. Aquest any és el cas, per exemple, de Justine Triet, per "Anatomía de una caída"; Martin Scorsese, per "Los asesinos de la luna"; Christopher Nolan, per "Oppenheimer"; Yorgos Lanthimos, per "Pobres criaturas", i Jonathan Glazer, per "La zona de interés".

En canvi, l'Acadèmia no ha nominat Greta Gerwig, fet que a les xarxes ha estat força criticat, fins i tot pel mateix Stephen King.

De fet, els tres films que Gerwig ha dirigit en solitari, "Lady Bird", "Mujercitas" i "Barbie", han obtingut la nominació a millor pel·lícula, fet que l'ha convertit en la primera dona que ho aconsegueix.

Greta Gerwig amb el premi 'Directora de l'any' per 'Barbie' al Festival Internacional de Cinema de Palm Springs
Greta Gerwig amb el premi "Directora de l'Any", per "Barbie", al Festival Internacional de Cinema de Palm Springs el 4 de gener (REUTERS/Mario Anzuoni)

Amb el seu debut el 2017, "Lady Bird", un film amb 10 milions de dòlars de pressupost, la recaptació va ser de 78 milions i va ser un èxit per la crítica. A part de la nominació a millor pel·lícula també va estar-ho per millor direcció, però el premi se'l va endur Guillermo del Toro per "La forma del agua".

"Mujercitas" es va estrenar a finals del 2019 amb un pressupost de 40 milions i una recaptació de 218. Va estar nominada a sis premis, però el fet que l'Academia no reconegués Gerwig ni tampoc cap altra dona directora, va aixecar controvèrsia.

Per exemple, quan l'actriu Natalie Portman va anunciar els nominats, ho va fer dient "aquí teniu els nominats, tot homes".


Només 8 directores nominades en 95 anys

Segons explica el periodista Kyle Buchanan en aquest article al New York Timesdels 587 membres de l'Acadèmia que voten la categoria de millor direcció, només un quart són dones.

El biaix de gènere històric es fa palès amb el fet que, en 95 anys, només 8 dones han estat nominades a la millor direcció i només tres l'han guanyat, si bé és cert que dues de les guanyadores han rebut el premi en els últims anys: Chloé Zhao en l'edició del 2021, i Jane Campion en la del 2022.

 

ARXIVAT A:
CinemaPremis Oscar
Anar al contingut