Greta Gerwig durant la presentació de "Barbie" a Los Angeles (Reuters/Mike Blake)

La "Barbie" de Greta Gerwig ja és l'estrena més taquillera de l'any

Ha recaptat 162 milions de dòlars només als Estats Units i el Canadà en el primer cap de setmana als cinemes, en què ha batut rècords a diversos països

Actualitzat

A punt de fer 40 anys, i després d'haver dirigit tres (o quatre -aneu al final-) pel·lícules i un videoclip, la californiana Greta Gerwig s'ha convertit, aquest cap de setmana, en la directora de la pel·lícula amb l'estrena més taquillera dirigida mai per una dona.

Els 162 milions de dòlars (146,4 milions d'euros) recaptats per "Barbie" als Estats Units i el Canadà el primer cap de setmana que s'ha pogut veure als cinemes han superat els més de 153 milions de l'estrena, el 2019, de "Captain Marvel", codirigida per Anna Boden i Ryan Fleck, i els més de 103 milions de l'estrena, el 2017, de "Wonder Woman", de Patty Jenkins. 

Diversos portals especialitzats assenyalen, a més, que "Barbie" és l'estrena més taquillera de 2023, passant per davant dels 146,4 milions de dòlars recaptats el primer cap de setmana per "The Super Mario Bros. Movie", estrenada a l'abril.

L'èxit de la pel·lícula ha fet que s'hagin superat les estimacions inicials de taquilla, de 155 milions de dòlars. 

Fotograma de "Barbie", protagonitzada per Margot Robbie i Ryan Gosling (Europa Press/Warner Bros)

La pel·lícula dirigida per Gerwig, a més, ha superat amb escreix la recaptació de l'estrena d'altres títols molt esperats de la temporada, com "Misión imposible: Sentencia mortal, part 1", de Christopher McQuarrie (més de 54); "Indiana Jones i el dial del destí", de James Mangold (més de 60 milions); "La Sirenita", de Rob Marshall (més de 95 milions); o "Spider-Man: Creuant el Multivers" (més de 120 milions).

I és que, com diverses veus han volgut assenyalar, més enllà de ser la pel·lícula dirigida per una dona amb l'estrena més taquillera, "Barbie" és una de les pel·lícules de la història que ha tingut una de les estrenes més taquilleres, superant-ne moltes dirigides per homes.

David Gross, autor de la newsletter especialitzada FranchiseRE remarca, a més a més, que "cap pel·lícula que sigui una comèdia havia superat mai els 85,9 milions de dòlars en un cap de setmana d'estrena de tres dies" com ha estat aquest.

Pel que fa a l'altra gran estrena d'aquest cap de setmana, "Oppenheimer", de Christopher Nolan, ha debutat a la taquilla nord-americana amb 80,5 milions de dòlars.


Cap de setmana històric als EUA

Aquest ha estat, de fet, un cap de setmana molt especial per a les sales d'exhibició dels Estats Units, però també de mig món, perquè el fenomen "Barbenheimer", com es coneix l'estrena simultània de "Barbie" i "Oppenheimer", s'ha convertit en un esdeveniment que ha atret milers d'espectadors als cinemes.

Només als Estats Units, més de 200.000 persones tenien previst anar a veure les dues pel·lícules el mateix dia, aquest cap de setmana, segons dades facilitades per l'Associació Nacional de Propietaris de Cinemes (NATO, per la sigla en anglès).  

Greta Gerwig i Margot Robbie durant l'estrena de "Barbie" a Londres (Reuters / Maja Smiejkowska)

"Aquest cap de setmana mostra de manera esclatant que, senzillament, no hi ha res millor que veure una pel·lícula en el cinema", ha declarat Michael O'Leary, president de la NATO, que parla de "cap de setmana veritablement històric" per a les sales de cinema, que van patir el tancament causat per la pandèmia i que fa temps que noten la pèrdua d'espectadors deguda als canvis en el consum audiovisual introduïts per l'aparició de les plataformes de pel·lícules i sèries en streaming.

Més enllà dels Estats Units, la recaptació global de l'estrena de "Barbie", en més de 60 països, supera els 356 milions de dòlars, més del doble del que va costar fer-la. Pel que fa a l'estrena d'Oppenheimer, en gairebé 80 països, ha recaptat un total de 180,4 milions de dòlars.


Xifres rècord a Espanya

"Barbie" també ha batut rècords a Espanya, on ja és la millor estrena de l'any: l'han vista 700.000 persones i ha recaptat més de 6,8 milions d'euros.

En conjunt, a l'Estat, el fenomen Barbenheimer ha recaptat 7,6 milions d'euros.

Els exhibidors espanyols també poden parlar de cap de setmana històric, perquè el 21 i el 22 de juliol han estat el millor divendres i el millor dissabte des de 2019 pel que fa a l'assistència als cinemes: 500.000 espectadors el divendres, i més de 580.000 el dissabte.


Tres (o quatre) pel·lícules i un videoclip

Nascuda el 4 d'agost de 1983 a Sacramento, Califòrnia, Greta Gerwig és una directora i guionista que també ha fet d'actriu. El 2010 va protagonitzar "Greenberg", de Noah Baumbach, al costat de Ben Stiller i Jennifer Jason Leigh; i el 2011, "Sin compromiso", d'Ivan Reitman, al costat de Natalie Portman, Ashton Kutchner i Kevin Kline. 

Va tornar a fer d'actriu a les ordres de Baumbach a "Frances Ha" (2013), que van escriure tots dos, una situació que va repetir-se a "Mistress America" (2015) quan tots dos ja eren parella. El 2015 també va protagonitzar "El plan de Maggie", de Rebecca Miller. I el 2016 va tornar a treballar amb Natalie Portman a "Jackie", de Pablo Larraín.

Greta Gerwig durant la preestrena de "Barbie" a Londres (Reuters/Maja Smiejkowska)

El 2017 va debutar en la direcció en solitari amb "Lady Bird", de la qual també és guionista, èxit de públic, aclamada per la crítica i considerada una de les millors pel·lícules de l'any per diversos mitjans.

Dos anys més tard va dirigir una adaptació de "Mujercitas", la coneguda novel·la de Louise May Alcott. També n'és la guionista, i va canviar el final amb l'argument que és el que l'autora hauria volgut. Nominada a diversos Oscars, va ser polèmica la decisió de l'Acadèmia de Hollywood de no nominar-la a millor direcció.


"Barbie", coescrita amb Baumbach, és la seva tercera pel·lícula dirigida en solitari, perquè Gerwig va debutar en la direcció el 2008, amb la pel·lícula "Noches y fines de semana", coescrita i codirigida amb Joe Swanberg.

A més, Gerwig ha dirigit un videoclip, "Dance the Night", de Dua Lipa, que forma part de la banda sonora de "Barbie".

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut