Un gest com aquest no serà possible d'aquí a uns anys
Un gest com aquest no serà possible d'aquí a uns anys

Ni bastonets per a les orelles ni palletes: Brussel·les planta cara als plàstics

La prohibició encara trigaria uns sis anys a ser efectiva

Xavier DuranActualitzat

A la Unió Europea es consumeixen cada any 36.400 milions de palletes de plàstic. Una bona part d'aquestes acaben al mar i per això la UE n'ha plantejat la prohibició.

La mesura que aquest dilluns es debat al Parlament Europeu significaria la prohibició d'aquests i altres productes no reutilitzables fets amb plàstic. La prohibició s'aplicaria a bastonets de cotó per a les orelles, coberts, plats, palletes, remenadors i palets per aguantar els globus. Es tracta d'elements per als quals es considera que hi ha alternatives assequibles. Per a la resta, l'objectiu és reduir-ne el consum.

Tots aquests productes s'hauran de fabricar amb materials amb menor impacte ambiental. Els recipients de begudes d'un sol ús només es podran comercialitzar si taps i tapes no se'n poden separar. A més, tots els estats membres hauran de reduir l'ús dels recipients alimentaris i gots de plàstic.

Algunes zones s'han avançat a les intencions de la Comissió. El Govern Balear va presentar al gener un avantprojecte de llei per prohibir alguns d'aquests productes. I el Regne Unit també s'ha plantejat mesures d'aquest tipus.

Notícia relacionada: Més fonts d'aigua per reduir l'ús d'ampolles de plàstic

Junts, aquests productes representen el 70 % de tots els residus marins. Però si es consideren de forma individual, els superen les burilles de cigarret. I aquest és un dels productes citats en la proposta. Concretament, els fabricants contribuiran a cobrir els costos de la gestió i neteja de residus i de les mesures de sensibilització de productes de tabac amb filtre, com les burilles, i de recipients alimentaris, envasos, embolcalls, vasos de beguda, tovalloletes, globus i bosses de plàstic lleugeres.

La prohibició va per llarg

El procés no serà ràpid, perquè tot just es debatrà en el Parlament. La Comissió vol que es tracti de forma prioritària, de manera que ja es puguin presentar resultats als ciutadans abans de les eleccions de maig de 2019. Però pel que fa a prohibicions i nous impostos, poden passar entre sis i vuit anys fins que entrin en vigor a tots els estats.

Com exemple, la mateixa Comissió assenyala que els estats membres estaran obligats a recollir el 90% de les ampolles de begudes de plàstic d'un sol ús entre ara i el 2025. En canvi, l'obligació per a alguns productes de portar etiquetes informatives sobre l'impacte ambiental dels residus, la seva eliminació i la presència de plàstics podria entrar en vigor el 2020 o el 2021. S'aplicarà a compreses higièniques, tovalloletes i globus.

Un dels factors que han motivat la Comissió és la quantitat d'aquests residus que van a parar al mar. És tan difícil de quantificar que les xifres, segons la font que es consulti, va de 100.000 tones fins a 500.000. Depèn, entre altres coses, de si es compten els residus generats a les zones litorals o si s'hi inclouen els que s'han llençat a l'interior i després són arrossegats i els que es llencen des d'embarcacions.

La directiva que es proposa permetrà reduir l'emissió de 3,4 milions de tones equivalents de diòxid de carboni i evitarà danys ambientals per valor de 22.000 milions d'euros. Els ciutadans també estalviaran: 6.500 milions d'euros, segons la Comissió.

Beneficis per a la indústria

Els que poden no estar tan contents són els fabricants. Però la Comissió diu que les mesures els afavoriran. Consideren que unificar les normes a tota la UE permetrà desenvolupar economies d'escala. I això les farà més competitives en el mercat mundial. Així ho afirmava el vicepresident Jyrki Katainen, responsable de Foment de l'Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat:

"Europa té l'oportunitat d'assumir el lideratge creant productes per als quals hi haurà una demanda mundial les pròximes dècades i obtenint un valor econòmic més gran per als nostres valuosos i limitats recursos. El nostre objectiu de recollida d'ampolles de plàstic també contribuirà a generar els volums que necessita una pròspera indústria de reciclat de plàstics".

Hi haurà demanda mundial perquè el problema no és només europeu. Un estudi publicat el 2015 calculava que a les zones litorals del planeta es generen 275 milions de tones anuals de residus plàstics i que entre 4,8 i 12,7 milions de tones van a parar al mar. I en aquest problema, la Xina és líder destacat, perquè tota sola genera entre 1,32 i 3,53 milions de tones de residus marins.

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut