Multa de 4.000 euros per afegir una persona en un grup de Whatsapp sense el seu permís
Va denunciar l'entitat per guardar i utilitzar les seves dades quan ja no n'era clienta (Pixabay/Andrés Rodríguez)

Multa de 4.000 euros per afegir una persona en un grup de Whatsapp sense el seu permís

La demandant feia més de deu anys que no era clienta del gimnàs que va publicar el seu telèfon mòbil, vulnerant la confidencialitat i la seguretat de les seves dades personals

Actualitzat

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades, AEPD, ha imposat una multa de 4.000 euros a una entitat esportiva per incloure en un grup de Whatsapp una persona sense el seu permís. 

Una antiga usuària d'un gimnàs de Còrdova, Club Deportivo Sansueña, amb el qual feia més de deu anys que no hi tenia relació, va presentar el mes de març passat una denúncia per la vulneració de la llei de protecció de dades, en fer públiques les seves dades personals sense consentiment.

L'AEPD va admetre la demanda al maig i ara ha decidit contra l'entitat, que haurà de pagar 4 multes de 1.000 euros cadascuna, per haver comès quatre infraccions contra la llei de Protecció de Dades:

Haver exposat el telèfon mòbil en un grup públic sense consentiment; haver conservat les dades més de 10 anys quan ja no era clienta, i per vulnerar la confidencialitat i la seguretat de les dades personals de la denunciant, perquè no s'han aplicat les mesures adequades per a la seva protecció.

"Les dades no es poden conservar més enllà del temps necessari per a la finalitat per a la qual es van prendre, i en aquest cas fa 10 anys que la reclamant no és clienta del reclamat. A més a més, facilitar el número del telèfon mòbil de la reclamant a tercers, en incloure-la en un grup de whatsapp, suposa una vulneració de la seva confidencialitat i, en conseqüència, de les mesures de seguretat."

La resolució de l'AEPD es basa en el Reglament General de Protecció de Dades, RGPD, i el Reglament Europeu, que consideren les infraccions greus o molt greus, amb sancions que poden arribar als 20 milions d'euros de multa.

La Llei considera molt greu la publicació de dades personals sense un consentiment explícit, és a dir, sense "una declaració o acció clara i afirmativa, manifestada de manera lliure, específica, informada i inequívoca". I sanciona, a més a més, com en aquest cas, que el client no sabés que encara conservaven les seves dades, anys després d'haver acabat la relació, i que les utilitzesin amb una finalitat per a la qual no es van demanar.

Van publicar a Whatsapp les dades d'una persona sense consentiment (Pixabay/Thomas Ulrich)

El fet de no posar els mitjans tècnics i personals necessaris per garantir el tractament correcte per a l'ús, conservació o extinció de les dades es considera una infracció greu

En aquest cas, la resolució considera que s'està "davant d'una acció negligent no intencional, però significativa" i sanciona l'entitat en funció de "criteris graduals" en proporció.

ARXIVAT A:
WhatsAppProtecció de dades
Anar al contingut