Teheran

Moussavi alerta que el règim iranià deté els seus seguidors i tanca mitjans de comunicació

A l'Iran, després de molts dies de silenci, ha reaparegut el líder reformista, Mir Hussein Moussavi. En un missatge enviat des d'un lloc desconegut, Moussavi ha denunciat les pressions del règim perquè renunciï a demanar l'anul·lació dels comicis, i també assegura que li estan impedint el contacte amb els carrers de la capital i amb els seus seguidors. La policia iraniana ha detingut centenars d'activistes opositors i 70 professors universitaris que s'havien reunit amb Moussavi. A més, el règim ha tancat el diari proper a Moussavi, el "Kalemeh ye Sabz", i ha detingut tots els seus treballadors. El Comitè per la Protecció dels Periodistes denuncia que han detingut 40 professionals.

Actualitzat
Vulgui o no el règim, aquesta crisi està arribant a la cúpula del poder. Certes fonts asseguren que un centenar de diputats s'han negat a participar en les celebracions de la victòria de l'oficialista Mahmud Ahmadinejad. També s'hi han sumat importants clergues xiïtes i fundadors de la República. Ahmadinejad ha acusat Barack Obama de cometre els mateixos errors que George Bush i l'ha advertit que no interfereixi en els assumptes del seu país. Però per Moussavi les detencions i el silenci informatiu "aplanen el camí" per a una possible intervenció estrangera.

Els ministres d'Afers Estrangers del G-8, que estan reunits a Trieste (Itàlia), estudien si sancionar el govern de Teheran per les darreres accions de repressió. El cap de la diplomacia italinana, Franco Frattini, ha dit que el G-8 podria adoptar "una posició particularment dura i clara davant del món". Tot i això, el ministre d'Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, ha dit tot el contrari. Pel seu país, "ningú no vol condemnar Teheran".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut