El Caire

Moratinos ofereix desplegar policies i guàrdies civils als passos fronterers de Gaza

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha aterrat a Egipte, en la primera etapa d'una gira de tres dies per la regió del Pròxim Orient. Moratinos ha dit que creu que l'alto el foc a Gaza és a prop, i ha apostat per impulsar la proposta de pau d'Egipte i França. Moratinos ha ofert ajuda material per reconstruir Gaza i l'enviament de policies i guàrdies civils als passos fronterers. El viatge està precedit per la difusió d'un comunicat de l'ambaixada israeliana mostrant el seu disgust amb les posicions de Zapatero.

Actualitzat
La gira del ministre el portarà també a Síria, Israel i Cisjordània, però Moratinos no mantindrà cap contacte amb Hamas perquè, segons ha explicat aquest dissabte, Espanya "no manté relacions" amb aquest moviment islamista, que no considera un interlocutor polític, entre altres coses perquè per als Estats Units i la UE és una organització terrorista.

Quan ha arribat al Caire, Moratinos ha expressat el seu convenciment que l'alto el foc arribarà "d'aquí a pocs dies" i ha anunciat la disposició d'Espanya d'enviar ajuda material per reconstruir Gaza, així com l'enviament d'observadors, policies i guàrdies civils per garantir la seguretat dels passos fronterers, una vegada s'assoleixi que s'aturin les hostilitats.

Crispació a l'ambaixada


Abans del viatge, la posició del govern espanyol sobre aquest conflicte ha generat malestar entre la diplomàcia israeliana. L'ambaixada d'Israel a Espanya ha criticat en un comunicat el que considera una "doble moral", ja que, d'una banda, el PSOE ha participat en l'organització de les manifestacions propalestines dels últims dies i, de l'altra, el president Zapatero ha fet reiterades crides a l'alto el foc i s'ha referit a Israel com un "país amic".

Posteriorment, l'ambaixador d'Israel a Espanya, Raphael Schutz, ha volgut matisar el comunicat emès i rebaixar-ne el to. L'ambaixador ha dit que el comunicat no pretenia respondre les declaracions del dia anterior de Zapatero en què va reivindicar el "deure" de demanar la fi dels atacs i l'inici d'un procés per aconseguir una pau "ferma i duradora". 

Blair al Caire


També és al Caire Tony Blair, l'enviat de l'anomenat Quartet pel Pròxim Orient -format pels Estats Units, Rússia, l'ONU i la Unió Europea-. Blair s'ha reunit amb el president egipci, Hosni Mubarak, que lidera les negociacions amb Israel i Hamas.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut