Madrid

Moratinos es va queixar que els EUA tractaven Espanya com "un país de cinquena fila"

Miguel Ángel Moratinos es va queixar davant l'ambaixador nord-americà a Madrid que els EUA tractaven Espanya com "un país de cinquena fila" encara que fos "la vuitena potència mundial". Segons un dels telegrames diplomàtics a què ha tingut accés Wikileaks, i que ha publicat el diari "El País", l'exministre d'Afers Estrangers espanyol va fer gestos per aconseguir una millora de les relacions bilaterals amb la Casa Blanca, malmeses des de l'inici del govern de José Luis Rodríguez Zapatero per la decisió de retirar les tropes espanyoles de l'Iraq.

Actualitzat
Segons la informació confidencial revelada, Espanya va fer concessions en la participació militar a l'Afganistan, la reconstrucció de l'Iraq, l'ús de les bases navals i altres fronts, com el "cas Couso" o els vols de la CIA. Tot i aquests gestos, la Casa Blanca va mantenir la pressió i va aplicar amb Espanya una estratègia "de pal i pastanaga", tal com la va definir el mateix encarregat de negocis de l'ambaixada nord-americana, Robert Manzanares.

Manzanares va informar que "l'ús equilibrat del pal i la pastanaga" havien posat Espanya "en la direcció correcta" però va advertir que no es podia tensar gaire més la corda perquè això podria empènyer Zapatero a no escoltar les peticions de col·laboració amb els EUA.

Els telegrames diplomàtics també deixen constància que el president espanyol va justificar davant Washington que havia retirat les tropes de l'Iraq perquè era una promesa electoral i volia seguir les seves "conviccions i compromisos". I que Miguel Ángel Moratinos va anul·lar un viatge a Síria com a "gest de bona voluntat" davant la Casa Blanca.

Les relacions no es van començar a normalitzar fins a l'1 de juny del 2007, amb motiu de la visita de l'aleshores secretària d'Estat dels EUA, Condoleezza Rice, a Madrid.

José Luis Rodríguez Zapatero, però, no va trepitjar la Casa Blanca fins al novembre del 2008, quan va participar a la cimera del G-20. Aleshores, Barack Obama ja era president electe.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut