Madrid

Zapatero agraeix a Bush que reconegui "la realitat d'Espanya" i que s'hagi comportat "com un amic"

José Luis Rodríguez Zapatero ha dit que l'estat espanyol serà a la cimera de Washington del 15 de novembre per mèrits propis. El president del govern central ha parlat de la presència espanyola a la cimera que ha de reformar el capitalisme com "un èxit de tothom" i un "primer pas extraordinàriament important" per al reconeixement internacional del pes polític i econòmic de l'estat espanyol. Zapatero ha agraït a Nicolas Sarkozy i, especialment, a George Bush que hagin reconegut "la realitat d'Espanya" i que s'hagin comportat "com a amics d'Espanya". També ha anunciat que té previst reunir-se amb el líder de l'oposició, agents socials, entitats financeres i experts econòmics, per preparar la cimera.

Actualitzat
Després de la confirmació de la presència espanyola a la cimera de Washington del 15 de novembre, el president del govern espanyol ha comparegut aquest dissabte davant la premsa per agrair a Sarkozy i Bush que hagin reconegut "la realitat d'Espanya" i "el que és més important" en paraules de Zapatero, que s'hagin comportat "com a amics d'Espanya".

Zapatero ha volgut fer extensiu el seu agraïment a la resta de líders europeus i mundials per donar suport a la presència d'Espanya a la cimera, ja que d'aquesta manera s'ha reconegut "el procés de modernització" emprès pel país en els últims 30 anys i també "la seva capacitat d'interlocució amb altres països".

En la seva intervenció, José Luis Rodríguez Zapatero ha fet també dos anuncis: una ronda de contactes per preparar la cimera i que l'estat espanyol treballarà perquè la presència espanyola en organismes econòmics internacionals no sigui puntual sinó que perduri.

Ronda de reunions

El cap de l'executiu central ha dit que en els propers dies es reunirà amb Mariano Rajoy i també amb representants d'entitats financeres, agents socials i experts amb relació al sistema financer. Zapatero ha afegit que ja ha parlat amb Mariano Rajoy però encara no han fixat la data de la trobada.

Aquestes trobades serviran per concretar la posició espanyola a la cimera que ha de reformar el capitalisme. Zapatero, però, ja ha avançat que la posició espanyola serà de més exigència, transparència i supervisió de les entitats financeres. Ha afegit que es treballarà per lluitar també contra el canvi climàtic i la pobresa.

Més enllà del 15-N

El president del govern espanyol també ha avançat la seva intenció de treballar més enllà de la cimera de Washington per consolidar aquest reconeixement internacional de l'estat espanyol. En aquest sentit, ha apuntat que s'hauran de tornar a avaluar els grups que existeixen actualment, és a dir, grups com el G-8 i el G-20. Zapatero hi vol introduir la presència espanyola.

Conversa cordial amb Obama

En la seva compareixença, Zapatero també s'ha referit a la trucada d'Obama. Ha dit que van mantenir una "conversa cordial" i que amb el nou inquilí de la Casa Blanca s'obre "una nova etapa esperançadora" en la relació entre tots dos països. Fins ara, les relacions han estat tenses amb el govern de George Bush.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut