Mor l'Anak, la dofí més vella del Zoo de Barcelona, a causa d'un virus
La dofí Anak (Zoo de Barcelona)

Mor l'Anak, la dofí més vella del Zoo de Barcelona

Era la matriarca del grup de dofins allotjats al zoo de Barcelona, on va arribar l'octubre del 1990

RedacccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat la mort a causa d'un virus de l'exemplar femella de dofí més vell del Zoo de la ciutat. La setmana passada es va detectar una malaltia de possible origen víric en el grup de dofins del complex i es va iniciar un dispositiu de vigilància estreta i tractament dels animals.

 

Tres dels membres del grup han respost adequadament a aquest tractament i, tot i manifestar alguns símptomes moderats de malaltia, mantenen una evolució favorable.

L'Anak, la femella del grup, no va respondre, però, de la mateixa manera i va mostrar un procés amb afectació digestiva que es va anar agreujant i complicant fins a causar-li la mort. La causa final de la defunció la determinarà la necròpsia, però tot apunta a una infecció de tipus digestiu.

Els cuidadors treballen ara per "estabilitzar" el comportament del grup de tres dofins que queden després de la pèrdua de la matriarca, tenint en compte que són animals molt socials.

 

Matriarca de 34 anys

L'Anak era la matriarca del grup de dofins allotjats al Zoo de Barcelona, on va arribar l'octubre del 1990. Tenia uns 34 anys. Aquests exemplars poden arribar fins als 40. 

Durant aquests anys va tenir quatre fills, dos mascles i dues femelles. El més jove, el Nuik, viu encara al delfinari del Zoo i dos més, Leia i Kuni, són ara a l'Oceanogràfic de València.

Ara l'Anak estava seguint amb la resta del grup el pla d'entrenament i adaptació necessaris per preparar l'anunciat trasllat dels dofins del Zoo a una nova instal·lació.

 

Trasllat a la nova instal·lació

El director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, ha demanat aquest dijous que la mort del dofí femella Anak no condicioni el trasllat dels dofins ni tampoc el nou model del parc que s'ha de posar en marxa en els propers anys.

Els cetacis no tenen encara on anar. El problema de moment és trobar-los una nova ubicació. De moment, s'ha descartat un santuari a Grècia. 

Alarcón ha reclamat que ningú aprofiti per posar "traves" a un model "que ja és de tots". I ha destacat la tristesa dels treballadors del Zoo, que han fet tot el possible per salvar la vida de l'Anak, que portava 30 anys a Barcelona. 

També ha aprofitat per desvincular totalment la malaltia de l'Anak de les instal·lacions del parc, tot i que ha reconegut que són "obsoletes" i que per això s'està treballant en el trasllat dels animals.

De moment, estan treballant en l'entrenament necessari per realitzar el trasllat, tenint en compte que són animals que mai han sortit de Barcelona.

Anar al contingut