Viena

Mor el líder ultradretà austríac, Jörg Haider, en un accident de cotxe

El líder de la ultradreta austríaca, Jörg Haider, ha mort en un accident de trànsit. Segons la policia, l'actual governador de la Caríntia conduïa el seu cotxe tot sol al sud del país quan ha sortit de la carretera per causes encara desconegudes. Haider, que tenia 58 anys, ha mort minuts després per les ferides que s'ha fet al cap i al tòrax. La seva figura va emergir ara fa una dècada, quan el seu partit, de marcat caràcter xenòfob, va arribar a ser segona opció política del país en les eleccions austríaques. Fa només dues setmanes, en les últimes legislatives, Haider va portar el seu nou partit fins al 10% dels vots.

Actualitzat
L'accident ha passat prop de Klagenfurt, la capital de la Caríntia, la regió d'on Haider era governador. Fins ara se'n saben pocs detalls, però ha transcendit que el cotxe de Haïder ha fert diverses voltes de campana després de sortir de la carretera. El líder ultradretà ha quedat ferit greument al cap i al tòrax, i poc després ha mort a conseqüència de les ferides.

El president de la seva formació política, el Partit Llibertat d'Àustria, ha assenyalat que la mort de Haider era una catàstrofe per a la seva organització. Jörg Haider havia aconseguit ara fa 15 dies que el seu partit se situés en la quarta posició a les eleccions legislatives anticipades que es van fer a Àustria.

El líder ultradretà va provocar una allau de crítiques internacionals quan fa vuit anys va participar al govern conservador de Wolfgang Schüssel. Les seves propostes antisemites van provocar sancions diplomàtiques europees contra el govern de Viena.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut