Barcelona

Montilla creu que la previsió del temporal de vent es va quedar curta

El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat l'actuació de l'administració durant el temporal de vent dels darrers dies, en el qual van morir vuit persones a Catalunya. Montilla ha assegurat, en declaracions a Antena 3, que el govern va actuar d'acord amb la informació meteorològica de què disposava. El president de la Generalitat ha explicat que la prevenció del govern no va fallar i ha atribuït a una manca d'informació meteorològica a la falta de precisió. L'oposició, per la seva banda, també hi ha dit la seva.

Actualitzat
El president ha responsabilitzat, en part, els meteoròlegs dels efectes de la ventada, per no haver-ne predit prou bé la intensitat. Montilla ha reconegut que es podria haver alertat millor la població si el Servei de Meteorologia hagués precisat més la força que tindria el vent. Tot i això, ha matisat que els professionals del temps poden no encertar les previsions. Aquestes declaracions ja han estat replicades pel Servei de Meteorologia de Catalunya, que ha assegurat que la seva previsió ja ser ajustada.

D'altra banda, els tres partits de l'oposició han exigit a la Generalitat que doni explicacions sobre l'operatiu que es va posar en marxa arran del temporal de vent que va assolar el país. CiU i Ciutadans han demanat a l'executiu un informe de totes les trucades que va rebre el telèfon 112 i del nombre de municipis que van ser alertats per la Conselleria d'Interior.

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha instat el govern a no transferir les seves responsabilitats als municipis i José Montilla a no utilitzar el conseller d'Interior, Joan Saura, de "parallamps". La prevenció de la Generalitat "no ha estat suficient" ni tampoc la notificació als ajuntaments.

El diputat de CiU Josep Maria Pelegrí considera que "amb la llei a la mà, aquest govern podia haver fet molt més i haver-ho fet molt millor". Aquesta formació constata que es va produir un col·lapse del telèfon 112, fet que mostra com el govern no va fer una bona previsió de les actuacions i els recursos necessaris. CiU ha registrat diferents propostes al Parlament perquè la Generalitat creï una línia de crèdits i ajuts per a ajuntaments, particulars i empreses.

El PP demanarà a través del seu grup a l'Ajuntament de Sant Boi que es facin dos informes tècnics sobre l'estat del pavelló on van morir quatre nens. Si la seva proposta no és acceptada, demanaran que es creï una comissió al consistori i al Parlament que investigui el succés. També han exigit la compareixença del conseller d'Interior, Joan Saura.

De la seva banda, Ciutadans pregunta al govern per què no es va activar la fase d'emergència després que es produís la primera víctima mortal. En el cas de la mort dels quatre menors, aquesta formació no entén per què no es van prohibir les activitats esportives.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut