Barcelona

Montilla assegura que la proposta d'Ibarretxe i la crema de fotos del rei són un regal per al PP

El president de la Generalitat, José Montilla, ha parlat al Consell Nacional del PSC sobre la proposta de referèndum a Euskadi feta per Juan José Ibarretxe i també sobre la crema de fotografies dels reis a diversos punts de Catalunya. Per Montilla, propostes i actituds d'aquest tipus quan falten sis mesos per a les eleccions generals només serveixen per donar més força al Partit Popular. El president català creu que el camí iniciat pel lehendakari és legítim mentre estigui dins de la legalitat, però que és un perill si no el pot tirar endavant i suposa un regal per al PP. Sobre la polèmica de les fotos, afirma que només serveix per atiar els atacs a Catalunya.

Actualitzat
Montilla ha tornat a condemnar la crema de les fotografies del rei que s'han produït en diverses ocasions en les últimes dues setmanes a Catalunya. El president de la Generalitat assegura que la majoria dels catalans "se senten molt lluny d'aquestes actituds". A més, ha afegit que la polèmica està fent molt mal, perquè és utilitzada "pels enemics de Catalunya per atacar Catalunya", en una referència especial al PP.

Pel que fa a les novetats que arriben des de la política basca, Montilla no censura la proposta d'Ibarretxe de fer una consulta popular a finals del 2008. Al contrari, el president de la Generalitat apunta que tota defensa de l'autogovern i de la identitat "és legítima si es fa dins l'estat de dret". Montilla ha donat importància a aquest últim punt, ja que si la consulta no està emparada per la llei és perd la "legitimitat, l'autoritat moral, i l'únic que es fa és debilitar la convivència". En aquest sentit, creu que es pot produir un efecte contrari i que la idea d'Ibarretxe podria acabar fent el joc al Partit Popular a sis mesos de les eleccions generals del març.

El líder socialista també s'ha referit al que ha qualificat d'"ofensiva del sector conservador del Tribunal Constitucional", i ha insistit que si l'Estatut surt retallat, "les institucions i les forces polítiques catalanes sabran com orientar la política institucional, i al capdavant hi seran el govern i el president de la Generalitat". Montilla assegurat que ningú defensarà l'Estatut amb més exigència que el govern català, tot i que no ha explicat en quines mesures es concreta aquesta afirmació.

Sobre el Debat de Política General, que s'ha celebrat aquesta setmana, Montilla no s'ha volgut presentar com el guanyador, però ha assegurat que "no s'ha presentat cap alternativa" a l'acció de govern. El president català ha repetit que CiU "segueix instal·lat en els seu desconcert, incapaç de reconèixer la legitimitat del govern", i ha acusat el PPC de tornar "al seu discurs més extrem després de la defenestració de Josep Piqué".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut