Vitòria

Ibarretxe anuncia una consulta popular al País Basc el 25 d'octubre del 2008

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha anunciat la convocatòria d'una consulta popular pel 25 d'octubre del 2008, data de l'aniversari de l'Estatut de Guernica. El lehendakari inclou aquest anunci dins d'un full de ruta per canalitzar la resolució del conflicte basc al final del seu discurs en el Debat de Política General, amb el qual el Parlament basc inicia el nou curs polític. Ibarretxe traslladarà al president del govern espanyol la necessitat d'iniciar un procés de negociació bilateral per tancar un acord de normalització política a Euskadi, però si no prospera, tirarà endavant, de tota manera, la seva consulta popular, convençut que ETA, amb treva o sense, no pot ni ha de marcar l'agenda política.

Actualitzat

Ibarretxe ha obert la seva intervenció, de dues hores i vint minuts, avançant la seva idea de donar la "clau" al poble basc, encara que no ha estat fins al final de la seva intervenció quan ha concretat les seves propostes. Així, el lehendakari ha començat apuntant que ETA "no pot impedir que el poble basc faci el seu camí, ni tampoc la violència d'ETA pot ser utilitzada pel govern espanyol de torn com a excusa política per impedir que el poble basc faci el seu propi camí".

Per això, Ibarretxe ha subratllat que la societat basca ha d'"assumir el seu paper protagonista" en qualsevol procés de normalització i pacificació, i que ha de ser "l'encarregada de posar en marxa el rellotge, de marcar-nos els temps i les regles del joc i, finalment, validar el resultat del procés".

Per això, el lehendakari ha parlat d'un "canvi de metodologia" per tal de donar la "clau democràtica" a la societat basca per "obrir un nou procés històric capaç de portar la pau i la normalització" política al País Basc. Pel que fa al fracàs de la treva d'ETA, Ibarretxe ha considerat que l'única "culpable" és la mateixa organització terrorista, mentre que ha elogiat el procés de pau abans de dir que "malgrat els errors, que n'hi ha hagut, ha valgut la pena".

Finalment, tal com havia anunciat al principi de la seva intervenció, el lehendakari ha anunciat l'esperat referèndum per l'any que ve, pel pròxim 25 d'octubre del 2008, coincidint amb l'aniversari de l'Estatut de Guernica. Ibarretxe ha subratllat que "no estem davant d'un problema jurídic, sinó de voluntat política", i ha insistit que la seva proposta és per "canalitzar la solució del conflicte".

El calendari proposat per Juan José Ibarretxe començaria amb un procés de negociació bilateral amb el govern espanyol per mirar de tancar un acord de normalització política a Euskadi. El 25 d'octubre, els bascos estarien cridats a ratificar aquest pacte. Ara bé, en el cas que les negociacions no prosperin, el lehendakari pretén igualment consultar el poble basc per superar el bloqueig.

Ibarretxe s'ha compromès, de tota manera, a obtenir primer el suport de la cambra basca a la seva voluntat de tirar endavant el controvertit referèndum. Si no obté la majoria, es compromet a convocar eleccions anticipades a la tardor.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut