Barcelona

Montilla assegura que Catalunya és una nació, no per caprici, sinó per raons històriques

Jornada reivindicativa a Catalunya. La Generalitat fa 650 anys i el president de la Generalitat, José Montilla, no ha deixat passar l'oportunitat d'enviar un missatge al Tribunal Constitucional. Montilla ha dit en el seu discurs per celebrar l'aniversari que els 650 anys de Generalitat justifiquen que Catalunya és una nació. Les paraules del president català tenen especial rellevància en el marc polític actual: el cap de setmana següent a les consultes sobiranistes i mentre continuem a l'espera de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que afirmar que Catalunya és una nació és "definir una realitat" i no un "desig constitucional". Durant l'acte solemne de celebració del 650 aniversari de la Generalitat, Montilla ha subratllat que afirmar la nacionalitat de Catalunya és possible per la "continuïtat històrica" de la institució de govern, tot i dictadures i guerres i, per tant, no és un deliri o un caprici, sinó la "suma de sentiments i fets".

"En afirmar que Catalunya és una nació simplement volem expressar lliurement allò que som i allò que volem seguir sent", ha dit Montilla, si bé ha afegit que aquesta afirmació es pot fer des de la "lleialtat" a la resta de "pobles veïns" amb els quals es comparteix una realitat política d'abast més ampli, en referència a les comunitats autònomes de l'estat espanyol.

El president número 128 de la Generalitat ha afirmat que la institució no és un "accident de la història", sinó més aviat el fruit d'un "esperit tossut" d'anhel per la pau, la justícia i la llibertat, ja que "a Catalunya, democràcia equival a autogovern".

A l'acte de commemoració també hi han assistit els consellers del govern i l'expresident Jordi Pujol, mentre que tant Pasqual Maragall com el seu germà, el conseller d'Educació Ernest Maragall, no han pogut fer-ho per motius personals.

En declaracions als periodistes, Pujol ha reafirmat la idea que Catalunya és una "nació", tot i els diferents moments històrics en què ha estat "atacada, suprimida i perseguida". També ha assenyalat que sempre ha mantingut una "vocació política" i això, juntament amb una història contrastada, justifiquen un "present ambiciós" i que no sigui vista "com una autonomia més".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut