La CNN, la BBC o el diari francès "Libération" han recollit la notícia.
La CNN, la BBC o el diari francès "Libération" han recollit la notícia.

Mitjans de comunicació de tot el món es fan ressò de la Conferència sobre el final d'ETA

La Conferència Internacional convocada a Sant Sebastià per promoure el final de la violència d'ETA ha tingut ressò mundial. El britànic "The Guardian" donava la primícia diumenge, assegurant que la banda terrorista podria anunciar el seu "final definitiu" durant aquesta setmana, després de la reunió d'aquest dilluns. Els mitjans internacionals han destacat la transcendència de la reunió per la presència de personalitats tan influents com l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan, el líder del Sinn Féin Gerry Adams o l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern.

RedaccióActualitzat
En aquest sentit, la nord-americana CNN destaca la presència d'Annan i Adams per pressionar ETA a posar fi a la violència. Recull les declaracions del líder del Sinn Féin, peça clau per assolir la pau a Irlanda del Nord. Adams afirma que és optimista sobre els fruits que de la trobada. La CNN destaca l'absència "notable" a la conferència de representants del govern espanyol, de l'executiu basc i del Partit Popular.

La BBC fa un enfocament similar i destaca la presència de l'exsecretari de les Nacions Unides Kofi Annan; de l'exprimer ministre irlandès, Bertie Ahern, així com de Gerry Adams. Aquests últims poden aportar la seva experiència en el conflicte d'Irlanda del Nord. La BBC qualifica aquesta conferència del preludi per a la fi d'ETA i explica quina és la situació actual de la banda terrorista, que va decretar un "alto el foc permanent al gener passat i està molt debilitada per les nombroses detencions dels seus membres".

El setmanari alemany "Spiegel" també es fa ressò de la notícia en la seva edició digital i destaca que la banda terrorista podria abandonar en breu la violència. L'article afirma que encara és una incògnita quin serà el posicionament d'ETA després de la conferència, però planteja la possibilitat que segueixi el camí de l'IRA a Irlanda del Nord.

El francès "Libération" titula: "Una Conferència Internacional per accelerar el final d'ETA". El rotatiu explica que la banda terrorista, molt afeblida en els darrers temps, podria aprofitar la trobada per anunciar la seva dissolució després de quaranta anys de conflicte i més de vuit-cents morts. "Libération" destaca la importància i el reconeixement internacional d'alguns dels participants a la conferència, alguns dels quals van estar molt vinculats en el procés de pau a Irlanda del Nord.

El també francès "Le Figaro" destaca la importància de la trobada per assolir el final d'ETA, anunci que es podria fer efectiu aquesta mateixa setmana.
Anar al contingut