"No tornarem enrere", el missatge de les manifestacions per l'avortament als EUA
"No tornarem enrere", el missatge de les manifestacions per l'avortament als EUA (Reuters/Evelyn Hockstein)

Milers de dones surten als carrers als Estats Units per defensar el dret a avortar

Una nova llei de Texas i altres que s'estan tramitant en estats conservadors posen en perill el dret a avortar fins a les 28 setmanes reconegut fa 48 anys

RedaccióActualitzat

Milers de dones han sortit als carrers de Washington i altres ciutats dels Estats Units en protesta per l'andanada conservadora per restringir el dret a l'avortament.

Texas ha aprovat una llei que prohibeix pràcticament la interrupció de l'embaràs, tot i tractar-se d'un dret adquirit des del 1973 a tot el país. La llei texana prohibeix l'avortament a les sis setmanes de gestació, un temps en què moltes mares ni tan sols saben si estan embarassades.

La protesta s'ha fet coincidir amb la Marxa de les dones, que es fa cada any des de la investidura, el 2017, de Donald Trump com a president dels EUA.

A Wasgington, la manifestació ha reunit milers de dones, algunes vingudes de la resta del país
A Washington, la manifestació ha reunit milers de dones, algunes vingudes de la resta del país (Reuters/Al Drago)

La manifestació a Washington ha topat amb una concentració contra l'avortament. Desenes de persones han increpat les dones que defensaven el dret a decidir sobre el propi cos, però no hi ha hagut incidents.

La marea ha arribat fins al Tribunal Suprem dels EUA, on els jutges conservadors tenen majoria. El Suprem va rebutjar bloquejar la llei de Texas i al desembre s'ha de pronunciar sobre una llei semblant a Mississipí.

Les activistes temen que les noves lleis antiavortistes posin en perill el dret assolit fa 48 anys
Les activistes temen que les noves lleis antiavortistes posin en perill el dret assolit fa 48 anys (Reuters/Al Drago)


Per protegir l'avortament

Les activistes temen que el Suprem derogui la sentència Roe versus Wade de fa 48 anys, que va servir per legalitzar l'avortament als EUA fins que el fetus es considera viable, a les 28 setmanes de gestació. Per això, 200 organitzacions demanen no només que l'avortament sigui legal, sinó també accessible, assequible i desestigmatitzat.

Si s'abolís aquesta sentència, cada estat dels EUA seria lliure de prohibir o permetre l'avortament, i això afectaria uns 36 milions de dones en edat reproductiva que viuen en estats de majoria conservadora, segons un informe de Planned Parenthood, que gestiona la principal xarxa de clíniques de salut sexual i reproductiva dels Estats Units.

Hi ha hagut més de 500 concentracions i manifestacions arreu del país, com aquesta a Austin, Texas
Hi ha hagut més de 500 concentracions i manifestacions arreu del país, com aquesta a Austin, Texas (Reuters/Evelyn Hockstein)
ARXIVAT A:
Avortament Estats Units
Anar al contingut