Mil sanitaris aïllats a València per l'ús de mascaretes defectuoses
Personal sanitari de la UCI de l'Hospital Clínic de València (EFE/Juan Carlos Cárdenas)

Mil sanitaris aïllats a València per l'ús de mascaretes que només protegien 10 minuts

El govern espanyol analitza ara quants sanitaris més que van utilitzar aquestes mascaretes defectuoses podrien haver-se infectat

Yolanda LópezActualitzat

Nou maldecap al voltant de les mascaretes per al coronavirus. Una de les partides que va comprar el Ministeri de Sanitat va sortir defectuosa. Tot i que divendres es va retirar el lot, ja se n'havien distribuït i s'havien fet servir. És el que ha passat al País Valencià, on s'han hagut d'aïllar un miler de sanitaris. I això no és tot. El govern espanyol reconeix que pot haver-hi més afectats.

No se sap el nombre de sanitaris que podrien haver-se contagiat per utilitzar durant 10 dies una partida de mascaretes defectuoses de la firma Garry Galaxy, una distribuïdora autoritzada per les autoritats xineses.

Divendres, el Ministeri va ordenar la retirada de la partida, unes 400.000, que haurien arribat a diverses comunitats autònomes amb una referència concreta i amb unes característiques d'embolcall. Tots els departaments de Salut les van retirar. Només a Catalunya, segons fonts de la Generalitat, se n'han recollit 200.000 per comprovar-ne l'estat.
 

Mil sanitaris aïllats a València per l'ús de mascaretes defectuoses
Una sanitària traient la mascareta d'una capsa


Els professionals reclamen més controls de seguretat

Els sindicats creuen que hi ha gent que hauria estat tot el dia treballant amb una mascareta que només protegia 10 minuts i demanen més controls de seguretat. Ho explica Ángela Hernández, vicesecretària general de l'Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid:

"Això s'ha detectat perquè un institut d'investigació, el del Parc Taulí, a Sabadell, ha donat la veu d'alarma i llavors s'han pogut retirar. En quantes situacions estan passant fets semblants i no ho sabem?"

 

Mil sanitaris aïllats a València per l'ús de mascaretes defectuoses
Ángela Hernández, de l'Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid, i la mascareta defectuosa

 

Ara s'intenta avaluar quants sanitaris podrien haver-se infectat, però no està gens clar.

A València, per exemple, ja saben que es van arribar a utilitzar un miler d'aquestes mascaretes a diversos hospitals, però entre els sanitaris només hi ha un cas dubtós. En el cas de Madrid, per exemple, s'està fent un seguiment entre l'ús i una possible detecció de positius.

31.000 sanitaris s'han contagiat durant la pandèmia a Espanya, el 15% del total d'infectats, una de les xifres més altes a nivell mundial. A Catalunya, són gairebé 7.000 els sanitaris contagiats.

Mil sanitaris aïllats a València per l'ús de mascaretes defectuoses
En aquesta epidèmia s'han contagiat ja més de 30.000 sanitaris a Espanya


El Ministeri de Sanitat ha reconegut en un informe que l'alt nombre de contagis a Espanya és a causa de la mala protecció dels sanitaris, el desconeixement inicial del virus i, posteriorment, la dificultat per accedir al mercat internacional.

La falta de protecció dels personal sanitari ha estat un dels grans problemes que han tingut les autoritats, amb querelles i queixes dels sindicats pel mig. Des d'aquest dilluns, a més, el Tribunal Suprem exigeix al Ministeri de Sanitat que els informi cada 15 dies de les mesures per protegir els professionals.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut