Badalona

Metges de Can Ruti assagen una vacuna contra la tuberculosi

Metges de l'Hospital de Can Ruti de Badalona estan assajant una vacuna per la tuberculosi que està donant resultats molt esperançadors. Amb aquesta vacuna es podria reduir a un mes un tractament que actualment en dura aproximadament nou. A més, evitaria haver de prendre antibiòtic. La incomoditat i la durada del tractament tradicional, que és tòxic per al fetge, fa que un 70% dels malalts l'abandonin. Això comporta un alt perill de reinfectar-se i crear resistència a la medicació. A Espanya cada any hi ha 10.000 nous infectats per la malaltia, el doble o més que França, Alemanya i la Gran Bretanya.

Actualitzat

La vacuna que s'està experimentant a Can Ruti redueix el tractament de la tuberculosi a un sol mes. N'hi ha prou amb dues injeccions i un mes d'antibiòtic. És la primera vegada que es prova una vacuna per curar la tuberculosi en persones i l'objectiu d'aquesta primera fase és comprovar que no provoca toxicitat ni efectes secundaris greus. Els primers voluntaris han rebut una dosi molt baixa de la vacuna. A mesura que es vagi comprovant que no té efectes secundaris, s'aniran provant dosis més altes en altres voluntaris fins el mes de maig de l'any que ve, quan s'establiria la formulació definitiva.

La vacuna, que no es comercialitzarà fins que s'acabi el procés d'assaig, es fabrica en un laboratori farmacèutic de Mataró, impulsat per un empresari català que va creure en el projecte. La vacuna s'anomena Ruti perquè l'ha desenvolupat un equip de l'Hospital Can Ruti de Badalona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut