Perseides del 2010. (Font: Flickr/L. Brumm)
Perseides del 2010. (Font: Flickr/L. Brumm)

Més possibilitats de veure la pluja de les Tàurides

Oportunitat per veure les Tàurides, la pluja d'estels que arriba al seu màxim al voltant d'aquests dies. La nit de dilluns serà el millor moment.

Alberto AlcántaraActualitzat
Els núvols no ens han deixat gaudir plenament de la pluja d'estels que arriba al seu màxim al voltant d'aquests dies: les Tàurides. La nit de dilluns serà probablement el millor moment: s'esperen grans clarianes a Catalunya.

La pluja de les Tàurides és el resultat de la interacció de l'atmosfera amb les restes del cometa Encke, vist per primer cop el 1786 per l'astrònom francès Pierre François André Méchain. L'Encke deixa una estela de material molt àmplia i per això aquesta pluja es presenta amb dues fases de màxima activitat, les anomenades Tàurides del sud i del nord, que coincideixen amb els moments en què la Terra passa per les dues branques més denses. Les Tàurides del sud van tenir el màxim al voltant del 5 de novembre i ara és el torn de les Tàurides del nord. Els moments culminants es donaran aquest cap de setmana i fins dilluns

Les Tàurides són un fenomen modest si el comparem, per exemple, amb les Perseides, que mantenen una mitjana de 60 meteors observats per hora en els màxims d'intensitat. Les Tàurides apareixen amb una mitjana d'uns 7 estels per hora. A més a més, es tracta d'una pluja lenta: la velocitat d'entrada de les partícules a l'atmosfera és d'uns 105.000 km/h (uns 27 km/segon). Aquest fet, juntament amb la composició més resistent d'aquestes partícules, fa que els meteors s'endinsin a més profunditat que d'altres, fins a uns 44 km d'altitud. Una altra característica significativa de les Tàurides és que produeixen meteors molt brillants ("bòlids" o "boles de foc"), que poden estar acompanyats de sons audibles i, fins i tot, explotar. Podeu veure la gravació d'una d'aquestes "boles de foc" en la pàgina d'Space Weather.

Durant qualsevol nit, el major nombre de meteors es pot veure a la matinada, després de la mitjanit. La millor manera de gaudir de la pluja d'estels és allunyar-se dels nuclis urbans per tal d'evitar la contaminació lumínica. Aquest dies, la lluna es troba en fase minvant, un factor natural que en facilitaria l'observació, tot i que l'altre factor natural decisiu, els núvols, faran la guitza a gran part del territori diumenge i, en menor mesura, la nit de dilluns.


Anar al contingut