Més fragilitat i menys dignitat: els efectes del tracte als presos, segons les defenses
L'exterior de la presó de Soto del Real, en una imatge nocturna
Madrid

Més fragilitat i menys dignitat: els efectes del tracte als presos, segons les defenses

El dia a dia dels presos: 8 hores de judici, més de 4 de trasllat i la resta a la presó

redaccióActualitzat

Els presos acusats de rebel·lió s'hauran de llevar cada dia de matinada durant el judici per poder arribar a temps a les sessions de la vista oral.

Ho ha confirmat el Ministeri de l'Interior, argumentant que caldrà perquè tinguin temps per a la higiene personal i per canviar del mòdul de la presó on són la majoria a Soto del Real al d'ingressos, on pujaran al transport.

A les 7 del matí començarà el trasllat en furgonetes de la Guàrdia Civil, per fer els 40 quilòmetres que hi ha fins a Madrid, al Tribunal Suprem.

Una distància equivalent a la que hauran de fer cada dia Carme Forcadell i Dolors Bassa des d'Alcalá Meco, i que els comportaran uns horaris similars.

 

El trajecte fins al Suprem, que dura uns 40 minuts si hi ha poc trànsit, quan hi ha retencions a les entrades de Madrid pot ser d'una hora o més. 


De la Guàrdia Civil a la Policia Nacional

A la plaça Villa de París acaba la primera etapa del trasllat, la més llarga en quilòmetres, i en comença una de molt curta, però que pot comportar força temps també: la Guàrdia Civil deixarà els presos als calabossos de l'Audiència Nacional, on passaran a custòdia de la Policia Nacional, que els posarà en una altra furgoneta que els acostarà fins l'edifici del Suprem.

 

Aquest trajecte força complex fa impossible predir a quina hora arribaran els presos al Suprem: d'una banda, pel trànsit i les més que possibles retencions, i de l'altra la velocitat amb què es faci aquest trànsit pels calabossos de l'Audiència Nacional.

"Més fragilitat"

Però el tribunal ha fixat les 10 del matí per començar cada dia les sessions. Les defenses es queixen que mantenir els acusats a la presó durant el judici els farà més fràgils:

Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez: "Pensa que quan nosaltres arribarem al tribunal, a dos quarts de 10, per poder començar el judici a les 10, ells farà moltes hores que estaran en dansa, i no en les millors condicions. Són trasllats que es fan molt feixucs, perquè fins ara han anat sempre emmanillats i en furgonetes opaques."

Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart: "Una de les coses que provoquen el judici, o que és un dels objectius, és que el que va a declarar aquell dia arribi en unes condicions de més fragilitat que qualsevol altra persona que ve del carrer."

 

 

 

La sessió de matí durarà de les 10 i les 2 o 2/4 de 3. Llavors els presos passaran a la zona est de l'edifici, on tindran un lloc per menjar. Represa de la sessió entre les 3 i les 4, per acabar-la al voltant de les 6.

Després, tornada a l'Audiència Nacional, canvi de vehicle i de cos policial i novament cap a la presó. Des del centre de Madrid i a quarts de set de la tarda, arribar a Soto del Real comporta uns tres quarts d'hora. Arribada, per tant, a l'hora de sopar que fixa la presó, més de 12 hores després d'haver-ne sortit.


Igual que qualsevol pres preventiu

Aquest és el resum de la jornada dels presos durant el judici. Però de fet és la jornada de qualsevol pres preventiu que ha d'anar als tribunals a rendir comptes amb la justícia.

Els advocats consideren que aquest règim malmet la dignitat dels presos independentistes:

Marina Roig: "El tribunal està dient que garantirà la dignitat, que hi podrà haver comunicació, però aquest dret sempre es veurà afectat."

Jordi Pina: "Això no són 3 dies, són 1, 2, 3 o 4 mesos."

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut