L'anàlisi de femtes podria ajudar a diagnosticar la depressió

Més d'un 20% dels catalans hauria patit ansietat o depressió durant el confinament

Ho assenyala un estudi de l'institut de recerca IDIAPJGol, segons el qual hauria afectat més les dones, la població més jove i els nascuts a l'estranger

Xavier DuranActualitzat

Un 24,3% de la població catalana podria haver patit ansietat durant el confinament i un 20,8%, depressió, segons els resultats preliminars d'un estudi de la Fundació Institut Universitari per a la Recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol).

Investigadors d'aquest institut de recerca adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona van llançar una enquesta online, encara en actiu, a tot l'estat espanyol. Ara, han donat a conèixer els resultats preliminars a Catalunya, obtinguts de les respostes de més de 3.700 persones.

Aquests resultats indiquen que el 24,3% de les persones enquestades ha presentat ansietat moderada o severa. La proporció d'ansietat moderada o severa ha estat superior en dones, entre la població més jove i entre els nascuts a l'estranger.

Pel que fa a la depressió, un 20,8% de les persones també ha manifestat que l'ha patit, fos moderada, moderadament severa o severa. També en aquest cas, la proporció va ser major entre les dones, la població més jove i els nascuts a l'estranger.
 

Tot això ha comportat un augment del 31,1% de consum d'ansiolítics i antidepressius.

Pel que fa a altres hàbits, ha augmentat el consum de televisió o plataformes digitals en un 66,2% i de les xarxes socials en un 71,8%.
 

Problemes de convivència i violència

També hi ha hagut més preocupació per la convivència: el 32% de les persones enquestades han manifestat estar una mica o moderadament preocupades, i un 5,8% bastant o molt preocupades.

Hi ha 2,2% d'enquestats que han declarat haver patit algun tipus de violència, sigui emocional, física o econòmica, durant el confinament. L'han patit més les dones --un 2,8%-- que els homes -un 1,7%.

De totes aquestes persones, el 62% han manifestat un augment de la violència durant el confinament. I això ha provocat ansietat severa o moderada en uns dos terços (64,7%) de les dones que ha patit aquest augment de la violència. Entre els homes, una tercera part dels que ho han experimentat té depressió lleu.

La violència ha jugat també un paper important en la depressió entre les dones. Gairebé la meitat de les que han manifestat tenir aquests símptomes --el 49,2%-- ha patit violència.
 

Un 17,4% viuen soles i un 1,7% no té cap espai exterior

Un 17,4% de les persones ha explicat que durant el confinament viuen soles. I un 32,4% el viu amb un o dos menors. El 13% conviu amb una o dues persones en situació de dependència.

També s'ha constatat que el 10,7% no disposen de cap espai exterior, com balcó, terrassa o jardí.
 

La preocupació per contraure la Covid-19 també varia molt. El 64,6% estan poc preocupats. Però el 26% dels enquestats està bastant o molt preocupat.

Prop del 80% de les persones enquestades considera que la pandèmia de la Covid-19 representa un problema greu per a la seva economia.

L'objectiu bàsic dels autors era plasmar que aquesta emergència sanitària també és una emergència social. Els investigadors volien que no només es comptin contagis, morts o recuperacions, sinó que es vegi també quina afectació global té la situació per a la societat.

Els investigadors volen complementar la recerca amb un estudi que permetrà recollir mitjançant entrevistes telefòniques els relats sobre les vivències i experiències del confinament. Un total de 950 persones han deixat el seu telèfon o e-mail de manera voluntària.

Passats sis mesos, es farà un estudi mitjançant una enquesta online per conèixer la vivència del confinament i els possibles canvis en la situació personal i laboral.

Aquest estudi s'ha fet en col·laboració amb l'Institut Català de la Salut (ICS), la Xarxa d'Investigació en Activitats Preventives i Promoció a la Salut (redIAPP) i Salut entre Cultures (SEC). Un altre objectiu és ampliar-lo a països llatinoamericans, com el Brasil, l'Equador, Mèxic i Xile.


Gestió emocional

El Departament de Salut de la Generalitat va posar en marxa una aplicació de gestió emocional que ofereix eines per a l'avaluació i la millora de la salut emocional i accés a recursos professionals.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaRecerca científicaSalutCoronavirus
Anar al contingut