Més de 500 persones es manifesten contra la MAT Valmuel-Begues a Sant Jaume dels Domenys
Una imatge de la protesta (Domenys Dempeus)
Baix Penedès

Més de 500 persones es manifesten contra la MAT Valmuel-Begues a Sant Jaume dels Domenys

La plataforma Domenys Dempeus exigeix que s'aturi el projecte que consideren que "trinxa" el territori

RedaccióActualitzat

Més de mig miler de persones han participat aquest diumenge en la caminada a Sant Jaume dels Domenys contra la línia de molta alta tensió (MAT) Valmuel-Begues, un dels quatre projectes de línies MAT que volen portar energia renovable d'Aragó a Catalunya.

La mobilització s'ha iniciat des de Lleger i el Papiolet, dos nuclis extrems del municipi, i han recorregut més de deu quilòmetres.

S'hi han sumat també veïns de la Bisbal, Llorenç i Banyeres del Penedès que han mostrat el seu malestar amb l'empresa Forestalia. Aquesta promotora d'energies renovables aragonesa vol crear una línia de cablejat energètic que passi per la zona. La xarxa portaria l'energia renovable de les centrals a nuclis urbans i canviaria tot el paisatge rural, segons denuncien.

El portaveu de Domenys Dempeus, Jordi Urpí, ha afirmat: "Suposarà un desastre absolut per al sector agrícola, sobretot per la vinya, i per als allotjaments turístics. Quin atractiu tindrà anar a una masia del segle XVII o XVIII amb tres torres al costat? Realment és un trinxament del territori".

 


La industrialització de les energies renovables

El novembre del 2019, la Generalitat va aprovar un decret que permetia operar a les empreses d'energies renovables amb més llibertat. El moviment va posar en marxa multitud de projectes de grans dimensions d'energies renovables.

 

La indústria de les energies renovables va rebre les queixes dels veïns de les poblacions on s'instal·laven les estructures sense consens local. Recentment, s'ha aprovat un decret que dona veu al territori i obliga els promotors a informar i donar l'opció a propietaris i ajuntaments de participar fins a un 20% del negoci.

El govern assegura que amb el nou decret els projectes futurs seran "extremadament participats", "planificats" i "ordenats".

Els ajuntaments de les comarques amb més projectes d'energies renovables estan, en general, satisfets perquè ara s'haurà de tenir més en compte els municipis i els propietaris, però esperen a veure com s'acabarà aplicant.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut