Més de 50 dies amb Covid: els símptomes persisteixen en alguns pacients

Hi ha un petit percentatge de malalts, un 5% o 10% de persones, que poden tardar més de quatre setmanes a superar el virus

Georgina PujolActualitzat

La xifra dels professionals sanitaris contagiats per Covid arriba al 15 per cent, una xifra que es considera força alta. Però és que, a més, n'hi ha que no fan net fins passades vuit setmanes.

Oona Meroño és cardiòloga, i probablement es va contagiar de Covid-19 a l'hospital on treballa la primera setmana de confinament. Els símptomes li van començar el dissabte 20 de març, amb febre i malestar; ara està molt aixafada i encara pateix ofec.

No li ha calgut ingressar a l'hospital, però s'ha hagut de controlar el nivell d'oxigen diàriament perquè s'ofega i ho passa malament.

"És un virus traïdor, no és que hagi fet una pneumònia i l'hagi superat, sinó que fas alts i baixos i no et deixa sortir-ne del tot."

Oona  Meroño és cardiòloga amb Covid des del 20 de març

Sandra Pérez és infermera i també fa més de 50 dies que està malalta. Va estar un mes de baixa i, quan va tornar a treballar, va recaure. Explica que va estar treballant deu dies en torns de dotze hores, un dia sí un dia no, i no s'acabava de trobar bé.

"Em  tornava el mal de cap intens, em trobava molt cansada, em van repetir la prova de PCR i encara va sortir positiu."

 

Probablement, l'Oona i la Sandra tenien més quantitat de virus al cos. Són casos poc freqüents, com explica Josep Maria Miró, de malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona:

"El 80% de les persones aclareixen el virus al cap de 14, 21 o 28 dies. Hi ha un petit percentatge, un 5 o 10% de persones, que poden tardar més de quatre setmanes a aclarir el virus."


Pilar Martínez, responsable de Pneumologia i Al·lèrgia de l'Hospital Plató, diu que el pulmó és un òrgan que va lent i li costa recuperar-se. Afegeix que això ja ho sabien, i que no és tan estrany que costi acabar de recuparar-se, sempre que la millora sigui progressiva.

Per als metges, aquests tipus de pacients són interessants per veure com el seu sistema immunitari ha estat capaç d'eliminar el virus malgrat que ha tingut més feina.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut