Més de 30 graus a l'aula: la llei protegeix els professors, però no els alumnes

Les classes s'haurien de fer entre els 17 i els 27 graus, segons la llei de riscos laborals, però no hi ha cap normativa referida a la temperatura dels alumnes

Anna RiusActualitzat

L'estiu arriba cada any més aviat i les aules del país agafen unes temperatures en què, amb la llei a la mà, no s'hi hauria de treballar.

El Reial Decret 486/1997 estableix les condicions mínimes de seguretat als llocs de treball i especifica que en condicions de treball sedentari la temperatura ha d'estar entre 17 i 27 graus (seria el cas d'una aula), mentre que en un local on es facin treballs lleugers hauria d'estar entre 14 i 25 graus (seria el cas d'un gimnàs).

Però durant aquest mes de maig i inici de juny, moltes de les aules del país han superat els 30 graus a les hores de més insolació.

A l'escola L'Estel, al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona, han arribat a pics de 36 graus. "No es pot estar dins les aules, surten suats, cansats, estan irritables, considerem que no poden desenvolupar l'activitat educativa en condicions normals", explica la presidenta de l'Associació de Famílies d'alumnes (AFA), Raquel Ciges, que demana "una mica de responsabilitat per fer un espai digne perquè mestres i infants puguin estar en un ambient adequat".

Des de la comunitat educativa de l'escola, ja fa temps que demanen solucions per aconseguir un ambient de treball "suportable" per a alumnes i mestres.

Claraboies i ventiladors

Fa cinc anys, el Consorci d'Educació de Barcelona els va instal·lar vuits claraboies que en obrir-se generaven una ventilació creuada que feia abaixar uns graus la temperatura interior. Però l'automatisme que les ha d'obrir i tancar està espatllat en cinc de les claraboies i resulta ineficient per aconseguir una temperatura de confort.

"Les han d'arreglar, ja ens ho han dit, però només ho poden fer en el període de vacances, perquè cal instal·lar una bastida i uns treballs incompatibles amb l'activitat lectiva", explica la directora de l'escola L'Estel, Marta Rubio, que afegeix que "l'altra solució proposada pel Consorci és que instal·lin ventiladors de sostre, però a compte de les famílies".

"Davant la inacció del Consorci per posar remei a aquest problema que s'aguditza any rere any, hem decidit fer visible el nostre problema amb pancartes al carrer, missatges i fotografies a les xarxes socials i, sobretot, amb activitats com jocs d'aigua al pati", explica la directora. Des de fa quinze dies, la canalla de l'escola porten un vestit de bany, a més de l'esmorzar.

Alguns alumnes porten ventiladors a l'institut (CCMA)

La llei no protegeix els alumnes

Marta Rubio creu que el més lamentable d'aquesta situació és que la llei només tingui en compte els treballadors (en aquest cas, docents i personal d'administració i serveis, PAS): "No hi ha cap normativa que reguli les temperatures a què han d'estar els infants a les aules, llavors potser la via ràpida de trobar una solució al problema que patim serà per la via de riscos laborals".

La directora de l'escola L'Estel afegeix: "És molt trist que tinguem 300 alumnes i 23 docents, però que actuïn només perquè està regulat a nivell de riscos laborals i que no hi hagi una regulació de temperatura envers les criatures. Ens sembla que toca poder començar a tenir aquesta normativa."

Al maig s'han superat els 30 graus en algunes aules (Pixabay/Gerd Altmann)

La situació que viuen en aquesta escola barcelonina es reprodueix al llarg de tot el país. Als territoris on la calor és més intensa, com el pla de Lleida, també parlen de la dificultat de fer classe amb normalitat amb temperatures superiors als 30 graus.

A l'Institut Manuel de Montsuar, els alumnes de primer de batxillerat es queixen que no es poden concentrar bé i intenten posar-hi remei ells mateixos: "Hi ha gent que porta ventalls de paper, vanos de casa i n'hi ha alguns que ja han començat a comprar ventiladors, perquè la calor no s'aguanta", explica Júlia Arjó, una alumna d'aquest curs.

"Això ho patim molt els estius que la calor s'avança", matisa Jesús Pubill, el cap d'estudis de l'INS Manuel Montsuar. "Els estius que la calor arriba una mica més tard hi convivim perfectament bé, però cada cop més la calor arriba uns mesos abans, aquest any ha estat excepcionalment abans".

Però l'excepció s'està convertint en regla i les previsions és que cada cop s'avanci més l'arribada de l'estiu. En molts instituts i escoles informen de desmais d'alumnes i professors i per això demanen que s'implementin solucions de manera urgent.

ARXIVAT A:
Educació Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut