La històrica onada de fred a Texas fa perillar la supervivència de milers de tortugues
Texas

Més de 3.000 tortugues rescatades d'una mort segura per l'onada de fred àrtic a Texas

Les afecta l'anomenat "atordiment per fred", un tipus d'hipotèrmia que les deixa flotant en letargia sense mobilitat i en perill de mort

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Més de 3.500 tortugues han estat rescatades als voltants de South Padre Island, al sud de l'estat de Texas, en plena onada de fred àrtic.

Voluntaris i veterinaris recorren les platges de la zona per buscar tortugues en risc. En troben centenars cada dia encallades a la sorra, afectades per l'anomenat "atordiment per fred". Es tracta d'un símptoma de la hipotèrmia que les deixa en un estat letàrgic i inhibeix la seva mobilitat, sobretot en els cas d'animals de sang freda, com les tortugues, que poden arribar a morir.

Arribada de les tortugues rescatades al centre de convencions de South Padre Island de Texas (Reuters)


L'ONG Sea Turtle Inc és qui organitza el rescat massiu. Compta amb una clínica per a tortugues al seu centre però no per a la quantitat que estan rescatant. Les organitzacions animalistes han hagut d'improvisar refugis, on els exemplars es recuperen de la hipotèrmia.

És el cas del centre de convencions de la localitat, desbordat de tortugues i on fins i tot es fan servir els lavabos per guardar-les. Igual que moltes localitats, el centre va quedar sense aigua ni electricitat durant dies per l'onada de fred, situació que va fer perillar, de nou, la supervivència de les tortugues. Finalment, han pogut començar a escalfar les instal·lacions gràcies a un generador.

 

 

 

 

Fred àrtic inèdit

Els estats de Texas, Lousiana i Nou Mèxic viuen una onada de fred àrtic que ha provocat la mort de 26 persones. Milions de llars s'han quedat sense electricitat a temperatures excepcionalment fredes de fins a -10 ºC.

El Texas Game Wardens, el departament de Parcs i Vida Salvatge de Texas, també s'ha implicat en el rescat de les tortugues i n'ha recollit més de 140 amb la seva embarcació a les badies de la zona:

 

 

Les tortugues rescatades s'acumulen a tots els racons del centre de convencions de South Padre Island, a Texas (Reuters)

"Atordiment per fred"

Les organitzacions es van posar en marxa ràpidament amb l'arribada del fred àrtic perquè saben que, a diferència d'altres animals marins, les tortugues no sobreviuen al fred extrem. Els dofins, per exemple, no tenen aquest problema, perquè poden regular la seva temperatura interna. En canvi, en el cas de les tortugues, la temperatura corporal varia amb l'aigua que les envolta.

Les tortugues afectades per l'anomenat "atordiment per fred" no poden moure's i floten en letargia a la superfície o arriben a la costa. Això els pot provocar la mort per commoció, depredació o per l'impacte amb embarcacions.  

El fred extrem també pot ser letal per a altres espècies animals, com ara els primats. Al santuari de primats de San Antonio, a Texas, una dotzena de ximpanzés, micos i lèmurs han mort a causa de les baixes temperatures i els talls d'electricitat.  
 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut